Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vrijheid!

Renée | zondag 3 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 859x

Daar zit je dan, hoog in een boom met een prachtig uitzicht. Je kijkt omhoog en ziet dat de wolken ruimte maken voor de zon. Je schuift een stukje naar rechts zodat de zonnestralen je rug verwarmen. Je kijkt een paar bomen naar links en ziet dat je ouders jou en de omgeving goed in de gaten houden.
Bosuilskuiken binnen en buiten - webcam en foto van Jan

Van ei tot takkeling 

Er zaten 65 dagen tussen het leggen van het eerste ei tot de sprong naar de tak. In de tijd daartussen gebeurde van alles. Vrouw bosuil lag te broeden en Man bosuil bracht het eten. In één ei gebeurde iets bijzonders, want na een tijdje kroop daar een kuiken uit.  

Het kuiken werd gevoerd, leerde zelf eten, ging de kast verkennen en deed de nodige kijk-, spring-, kracht- en fladderoefeningen. Tot het tijd was om vanuit het gat naar de tak te springen, op weg naar vrijheid.

 

Broeden 

Op 1 maart, de dag dat de webcams van Beleef de Lente aan gingen, lagen er 2 eieren in de Limburgse bosuilenkast. Ze waren gelegd op 24 februari en 27 februari. 

Tijdens de broedperiode, die 32 dagen duurde, bracht Man bosuil in totaal 67 prooien. Dat zijn gemiddeld 2,1 prooien per nacht. Dat is net iets boven het gemiddelde van de afgelopen jaren.

In verhouding ving Man bosuil dit jaar tijdens de broedperiode veel vogels. Bijna één op de drie prooien was er eentje met vleugels. Maar de muizen werden toch het meest gevangen en naar binnen gebracht, van de 67 prooien waren het 46 knagertjes met een staartje.

 

Opgroeien 

Op 26 maart kwam het kuiken uit zijn ei gekropen. Vanaf het uitkomen tot het uitfladderen heeft het kuiken gemiddeld 3,1 prooien per nacht te eten gekregen. In het begin werd nog elk hapje aangegeven door Vrouw bosuil, maar na een dag of tien lukte het om op eigen kracht een hele muis naar binnen te werken. Het kuiken kreeg in totaal 83 muizen, 20 vogels, 2 kikkers en 1 larve. Dat zijn in totaal 106 prooien en dat is in vergelijking met vorige jaren net iets boven het gemiddeld aantal prooien per kuiken.

Toen het kuiken 20 dagen oud was, bleef Vrouw bosuil overdag weg uit de kast. Het kuiken kreeg toen de ruimte om te oefenen met springen, fixeren en flapperen. Op dag 31 leerde het zichzelf gathangen. Toch handig om te zien waar toch elke nacht dat eten vandaan komt. Maar de veilige kast verlaten was nog een stap te ver. In de dagen die volgden bleek dat gathangen best een leuke (of nuttige) bezigheid.

 

Vrijheid 

Op 29 april was het toch tijd om uit de kast te komen en de vrijheid op te zoeken. Het kuiken maakte een mooie sprong naar de tak en bleef daar nog de hele nacht zitten. Toen het licht begon te worden werd het tijd om het wat hogerop te zoeken.

De komende twee maanden zal het kuiken nog (bij)gevoerd worden door Man en Vrouw bosuil, zal het nog groter en sterker worden, zal het leren jagen en uiteindelijk uit het gebied verjaagd worden. Op zoek naar een eigen partner, een eigen kast en wie weet ooit eigen nakomelingen...

 

We gaan (af)sluiten 

Op woensdag 6 mei om 16:02 zullen deze webcams sluiten. 

Maar niet voordat we een aantal mensen bedanken voor hun medewerking: 

Allereerst zijn wij Jan en Thea zeer dankbaar voor het delen van hun bosuilen kast met ons allemaal. Er hebben weer heel erg veel mensen genoten van het wel en wee van dit bosuilengezin! 

Al die prachtige beelden zijn ook dit jaar weer mogelijk gemaakt door Luc Enting en Henk Wanders, waarvoor bijzonder veel dank! 

De statistieken zouden niet volledig zijn zonder al die mensen die vrijwillig één of meerdere uren mee hebben gewerkt aan het Onderzoek (OZ). Heel veel dank aan iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd! De OZ-ers die zeer regelmatig minstens 1 uurtje alles hebben bijgehouden wil ik toch even benoemen: Birdie (onze nachtwacht), Uiltje, Fogel, VanDerVelden, Lonneke76, Papageno en uiteraard onze Excel-Chef Teckeltje!  

Ook veel dank natuurlijk voor onze Moderators. Zij hebben antwoord gegeven op al jullie vragen en het clubhuis in het gareel gehouden. Meestal was dat een eitje, dankzij alle gezellige, nieuwsgierige en behulpzame chatters, dank aan allen voor de prima sfeer! 

Dankzij de clipjes van Emil kunnen we gelukkig nog lang nagenieten van al die mooie momenten van dit seizoen! Ontzettend veel dank voor al die uren beelden nakijken, in stukjes knippen en weer aan elkaar plakken. Het resultaat mag er zijn, op naar nieuwe records voor het Jaaroverzicht van dit seizoen! 

Dank ook aan het lekker (door)draaiende Bosuilen-Blogteam. Zeer regelmatig werden de kijkers en lezers weer voorzien van de nodige  achtergrondinformatie. Over weetjes, over cijfertjes, over antwoorden op vragen maar vooral over het leven van 'onze' bosuilen. Bedankt voor de fijne samenwerking! 
  

Blijf gezond, geniet van de (op dit moment ietwat beperkte) vrijheid en wie weet tot volgend jaar! 
  
Renée 

Jaaroverzicht bosuilen 2020 - Emil


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs