Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Pa en VV2 op 09-03-2024 (foto Albert Westerhuis)

Door Titia Bijwaard

Vreemde vrouwen

Titia Bijwaard | maandag 11 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 122x

Op dit ooievaarsnest heeft, sinds hier voor het eerst werd gebroed in 2013, slechts één vrouw de lakens uitgedeeld: Ma! Ook nu was ze als eerste terug en met Pa erbij leek alles klaar voor hun tiende broedseizoen samen. Toch zien we Pa nu met een Vreemde Vrouw. Nummer 2 zelfs al. Hoe zit dat?
VV2 op dak 08-03-2024 (foto Titia Bijwaard)

Wat is er toch met Ma?

Ma is links zwartgeringd. Op 7 februari 2024 landde ze op het nest en is ze een nacht of vijf gebleven. Daarna zagen we haar pas weer toen Pa terugkwam, op 23 februari 2024. Maar ze bleef steeds kort en liet Pa ook ’s nachts alleen. De laatste week van februari was ze er elke dag wel even, soms een paar keer. Dan vloog ze weer weg. Het leek of ze Pa wilde meelokken naar een ander nest. Hij vloog ook een paar keer achter haar aan, maar keerde zonder Ma terug, nesttrouw als hij is.

 

Een andere Friese dame

Op 1 maart landde er een rechts zwartgeringde ooievaar bij Pa op het nest. Uit haar ringnummer bleek dat ze in 2014 als nestjong is geringd in Eernewoude. Zij is een wat drukker type, liep steeds rondjes op het nest. Pa paarde wel met haar, maar verjoeg deze eerste Vreemde Vrouw (VV1) ook weer drastisch. Zie de video hieronder. Ze liet zich niet van de wijs brengen en verkende alvast onze tuin. Maar Pa was nog niet zover. Ze mocht ook niet blijven slapen. In de vroege ochtend van 2 maart moest hij haar nog een paar keer van het nest af duwen. Toen snapte ze het en hebben we VV1 niet meer terug gezien. Daarna verscheen Ma nog even, maar die vreugde was voor Pa van korte duur. Ze vlogen samen weg, maar hij bracht de nacht toch weer alleen door. Sindsdien hebben we Ma niet meer op het nest gezien.

 

Het vervolg van de soap

Op 5 maart diende Vreemde Vrouw 2 zich aan. Zij is ongeringd, dus we weten niets van haar voorgeschiedenis. VV2 is wel herkenbaar omdat ze mank loopt. Ook op het nest is goed te zien dat ze haar linkerpoot zoveel mogelijk ontziet. Het lijkt alsof ze er pijn aan heeft, maar gelukkig kan ze zich er wel mee redden. Zij gedraagt zich veel bescheidener. Toch wordt ook zij regelmatig door Pa verjaagd. Maar in de nacht van 7 op 8 maart mocht ze blijven slapen en sindsdien gaat het elke dag een beetje beter tussen deze twee.

 

En nu?

Het is Ma die dit gaat beslissen. De vorige twee broedseizoenen heeft Ma ook zo’n ‘fase’ gehad dat ze een tijdje van dit nest wegbleef. Toen zagen we dat als Ma zich weer meldt op het nest, een andere vrouw zonder pardon het veld moet ruimen. Pa kiest altijd voor Ma, want met haar heeft hij bewezen broedsucces. Ze hebben samen immers al 16 jongen laten uitvliegen!

Als Pa haar niet wil volgen naar een ander nest, is dat broedsucces voor Ma misschien ook een reden om terug te keren naar ons nest. Of gaat ze dit jaar toch voor een nieuw avontuur….?

Ma terug op nest, Pa en VV1, VV1 in tuin en exit VV1 (video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs