Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vreemde standjes

Arda van der Lee, STORK | donderdag 14 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1049x

Het blijft maar stormen en waaien, dan valt het niet mee om rechtop te blijven staan op zo'n hoog nest. En als je liefhebbende man dan ook nog op je rug klimt, zak je wel eens door de poten.....

Op de clips van gisteren en vandaag is te zien dat onze ooievaars zich weinig aantrekken van het weer en regelmatig blijven paren. Storm of regen, het maakt niet uit.

Soms gaat het vrouwtje er wel bij zitten, deels of helemaal door de poten. Dat kan ook bijna niet anders, met zo'n vliegende storm om je kop en een man die bovenop je klimt. Maar niet getreurd, zo lukt het ook prima. Wel bijzonder, deze beelden, zo vaak zien we niet dat de paring zittend verloopt.

Paarband

Niet elke paring heeft als doel om een ei te bevruchten, dan zouden er wel heel veel eieren gelegd gaan worden....... Ook als er jongen zijn, wordt er nog wel gepaard, dan hoeft er geen ei meer bevrucht te worden.
Het paargedrag dient dan vooral ook om de band tussen de 'echtelieden' te verstevigen. Deze band wordt ook nog eens bevestigd door het klepperen van de vogels als ze elkaar begroeten op het nest. 
Die goede band is van groot belang om samen het nest tegen indringers te kunnen verdedigen, om samen voor het uitbroeden van de eieren te zorgen en daarna samen de klus te klaren om de jongen groot te brengen.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs