Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vooruitkijken (in kleur !)

Mark Hessels | dinsdag 12 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 731x

Er gebeurt nu natuurlijk heel veel binnenin die eitjes, maar aan de buitenkant zien we (gelukkig) maar weinig veranderen. Tijd over dus om nog eens stil te staan bij een heel ander onderwerp; bijvoorbeeld die prachtige kleuren van de kerkuil…
Verenkunst (Foto: Mark Hessels)

KLEUREN ?

Ja, je zou het bijna vergeten met die prachtige infraroodbeelden, maar het mooiste van de kerkuil hebben we nog maar nauwelijks in beeld gehad. Qua verenpracht vind ik persoonlijk de kerkuil een van de mooiste vogels die ik ken, maar op een paar korte momenten na hebben we daar dit jaar nog maar heel weinig van gezien.
De foto in deze blog kun je bijna als abstract schilderij aan de muur hangen; ik kan er echt uren naar kijken, je ontdekt iedere keer weer wat anders.

 

ALLEEN MAAR MOOI ?

Maar wat heb je nu aan zo’n mooi verenkleed als je alleen maar in het donker rondvliegt ? Lang voordat de nestkast werd uitgevonden waren er natuurlijk ook al kerkuilen en die moesten vooral als ze overdag ergens zaten te slapen niet al te veel opvallen. In een boom schuift de kerkuil vaak dicht tegen de stam aan en tegen zo’n houten bast geeft de tekening van zijn veren natuurlijk een prachtige camouflage.
De witte borst en buik verdwijnen uit zicht onder de vleugels, maar hoe zit dat dan met dat opvallend witte gezicht ? Ook daar heeft de natuur iets moois op bedacht. De kerkuil trekt zijn witte gezichtsspiegel of -sluier (zo heet dat ding) samen waardoor hij een veel smallere kop lijkt te krijgen en de witte voorkant vouwt daardoor grotendeels naar binnen en daarmee ook uit beeld; verzin het maar!

 

WIJ WILLEN OOK KLEUREN ZIEN !

De kans dat we ook kerkuilen in kleur gaan zien wordt steeds groter. De nachten worden steeds korter en de behoefte aan prooien steeds groter, dus het mannetje zal langer gaan jagen en uiteindelijk zelfs ook in de schemering op pad moeten gaan.
Maar er staat nog meer moois te wachten. Omdat de hooiberg zo’n mooie beschutting aan de kast geeft is de kans heel groot dat we ook de jongen bij daglicht rondom de kast gaan zien. Eerst alleen naar buiten kijkend, maar later ook zittend op de kast. Alle voorgaande jaren is dat zo gegaan, dus ik kan niet wachten tot het weer zover is.
Als sneak preview daarom alvast dit filmpje. Helaas niet in de vertrouwde BdL-kwaliteit; daarvoor zullen jullie nog even wat langer geduld moeten hebben.

Hoe kom ik nu weer terug die kast in ??? (in kleur !)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs