naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Voortijdig einde

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 3 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 368x

Alsof mevrouw Dongen ons al niet genoeg verrast had, blijkt ze gewoon in de broedhouding op nest te blijven zitten, ondanks dat ook haar tweede (en laatste) ei is verdwenen. Opvallend gedrag dat nog niet eerder waargenomen is.

Naar het waarom is het gissen. Mogelijk dat haar ‘broedhormonen’ nog opspelen en dat ze moet afbouwen. Bijzonder is ook dat ze de nacht na het verdwijnen van het ei nog veel tijd in broedhouding op het ei doorbracht, zij het dat ze wat vaker de kast verliet dan anders. Ook de afgelopen nacht heeft ze het grootste deel van de tijd in broedhouding in de kast doorgebracht. In totaal is ze 13 keer voor een korte periode naar buiten geweest, 122 minuten in totaal. Haar langste tijd buiten telde 18 minuten. De rest van de tijd dus in broedhouding in de kast (met dank aan Geert voor het uitzoekwerk)

Vreemd! 

Rijp voor ...

Anjo vroeg zich in haar blog van gisteren af of steenuilen ook dement kunnen worden. Of ze de vraag helemaal serieus bedoelde, weet ik niet, maar het is zeker een gedachte die opkomt. Alle bijzondere gebeurtenissen van dit jaar op de rij gezet, doen je bijna denken dat er wat meer aan de hand is. Maar eerder dan voor de psychiater, denk ik toch dat ze rijp is voor de geriater.

Dame op leeftijd?

Voorheen opperde ik al eens dat het wel eens een dame op leeftijd zou kunnen zijn, aan het einde van haar productieve leven. Uiteraard een bewering die niet te bewijzen valt omdat ze niet (als nestjong) geringd is. Beter is het dan ook wellicht daar niet al te veel over te speculeren. 

Genoeg te beleven

Wat vooropstaat is kijken en verwonderen. En is dat niet waar het bij Beleef de Lente vooral om gaat? Wat dat betreft komen we dit seizoen volop aan onze trekken. En dan is het in Winterswijk nog maar net begonnen! Al mag het wat mij betreft daar ‘lekker saai’ blijven met 4 uitgekomen eieren, volop prooi en 4 jongen die in goede conditie de kast verlaten. 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht