Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Voorprogramma

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 9 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 171x

Overdag is het bij de steenuilen (nog) niet echt wat je noemt spectaculair. Overwegend een ietwat slaapverwekkend beeld van twee uilen in de spaarstand, die zich opladen voor de nacht én alle drukte die voor de komende maanden op het programma staat.

Toch mogen we niet klagen, vind ik. Want we zíen ze overdag tenminste. Zeker nu het weer wat winterse trekjes vertoont zit man ook overdag grotendeels binnen. Vorige week toen het wat lekkerder weer was, zat ie nog wel eens voor de kast, een beetje zijn erf en omgeving in de gaten houden.

Trouw aan de nestkast

Het BdL-koppel is erg trouw aan hun nestkast. Althans, nu in het voorseizoen… Dat was overigens ook al in de wintermaanden voordat BdL online ging. Ook toen zaten ze dagenlang samen in de kast. We boffen dus met dit stel, anders zaten we nu hele dagen naar een lege kast te kijken. 

Wintercontroles

Dat steenuilen in de winter en het vroege voorjaar hele dagen (samen) doorbrengen in de nestkast is beslist niet vanzelfsprekend. Dit werd weer eens bevestigd toen Ronald en ik de tweede helft van februari onze rondes maakten langs de nestkasten in ons onderzoeksgebied. Elk jaar controleren we in de nawinter kasten die het jaar ervoor bezet waren, met als doel om van zoveel mogelijk mannen en vrouwen de ring af te lezen (of ongeringden te ringen). Zo verzamelen we voor het populatieonderzoek nuttige gegevens over dispersie (waar hebben jongen uit een voorgaand jaar zich gevestigd?) en overleving en sterfte (wie leeft er nog of is uit beeld verdwenen en vervangen door een andere man of vrouw?). 

45 van de 120

We hopen dan uiteraard de uilen thuis te treffen. Aan het weer tijdens deze veldrondes lag het dit jaar niet: het was overwegend winderig en nat, prima weer om ín de kast te zitten, zou je denken. Toch troffen we in ‘slechts’ 45 van de 120 gecontroleerde nestkasten uilen aan: in 20 kasten zowel de man als vrouw, en in 25 nestkasten alleen de man of vrouw. Maar dus in bijna tweederde van de kasten waren de uilen niet thuis. Niet dat ze vertrokken waren; een enkele keer zagen we ze elders op het erf zitten en in veel gevallen wisten de bewoners te vertellen dat de uilen zicht- en hoorbaar aanwezig waren. Maar kennelijk hadden die een andere geschikte plek om overdag te rusten.

Hoewel het BdL-koppel in de schuren op het erf keuze heeft uit een ruim aanbod aan beschutte rustplekken, kiezen zij toch liever voor de kast. Des te opmerkelijker dat ze vorig jaar uiteindelijk tot tweemaal toe een plek in de schuur verkozen om te broeden!  

Rustige dagen, ruige nachten

Zo rustig als het er overdag aan toegaat, zo ruig (?!) verlopen de nachten. In de fraaie clip ‘Actief in de nacht’ krijgen we een mooi inkijkje wat onze uilen tussen zonsonder- en opgang zoal uitspoken. Wat flirten met elkaar, af en toe de – inmiddels grondig geanalyseerde – nachtelijke wippen, en daarna een beetje herrie schoppen in de buurt. En vooral ook samen mét de buurt, want de buren laten zich niet onbetuigd. Het is voorjaar en dat zal men weten op het nachtelijke platteland. Met al dat roepen bakenen de gesettelde paren hun territorium af. De mannen laten hun buren en eventueel rondzwervende, ongepaarde steenuilen weten dat ze maar beter uit de buurt kunnen blijven: deze plek is bezet, mijn vrouw is bezet.

Voor wie een beetje live actie wil zien moet dus ’s nachts opblijven. Of de volgende dag clips van Geert afwachten!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs