Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Voorjaar of winter?

Wim van Nee, STORK | zaterdag 2 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 396x

Het kan raar lopen. Na een niet-zo-winterse winter barstte het voorjaar los. Beleef de Lente in volle glorie. Maar op 31 maart en 1 april leek het wel of iemand een grap uithaalde: Eieren en sneeuw samen op het nest.

Intussen liggen er vier eieren in het nest. Alles gaat weer keurig volgens het boekje, al was  het wel vreemd dat er tussen het eerste en tweede ei een gat van drie dagen zat, waar twee dagen normaal is. Het broeden is begonnen en dat is best saai om naar te kijken, zoals iemand in de chat al aangaf.  Af en toe wordt de wacht gewisseld en krijgen we een korte blik op de eieren. Er wordt wat in het nest gepeuterd en er wordt geliefkoosd. Zo’n sneeuwdag is dan opeens wel een bijzondere afwisseling. De ooievaars blijven natuurlijk stug doorbroeden en raken bedekt onder een laagje sneeuw. En dat levert weer bijzondere beelden op.

Intussen blijven nestelende ooievaars op verschillende plekken in het land ook voor problemen zorgen. De portalen van de spoorwegen zijn al langer populair en zorgen soms voor gevaarlijke situaties. Ook de portalen over de snelwegen, waar onder andere matrixborden aan hangen, raken steeds meer in trek. Deze vormen een mooie basis voor ooievaarsnesten, maar ook hier kan de veiligheid in het geding komen.
Actie is dan nodig, maar omdat de ooievaar een beschermde vogel is, mag zo’n nest niet zomaar verwijderd worden. Ontheffing is nodig en het aanbieden van nieuwe nestgelegenheid een verplichting. Langs de A2 bij Waardenburg is een oplossing geboden. Het ooievaarsnest dat op een gevaarlijk punt werd gebouwd, is met deskundige hulp verplaatst naar een andere plek op hetzelfde portaal. Een mooi gebaar voor de ooievaar.
Lees meer bij Omroep Gelderland: Snelweg afgesloten om ooievaarsnest weg te halen

Terug naar de ooievaars in de sneeuw. In januari heeft STORK de jaarlijkse wintertelling uitgevoerd met de hulp van heel veel melders uit het hele land. Het werd weer een groot succes. Wilt u meer lezen over de resultaten van deze telling, kijk dan bij Wintertelling 2022.

Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs