naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Voorbode van voorjaar of weer winter?

Caroline Walta, STORK | zondag 25 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 526x

Voorbodes van de lente, we hebben er lang op moeten wachten. Vandaag was het zover, de klok een uur vooruit. Zonnestralen die warm beginnen aan te voelen. Vogels die zingen of al als paar bij elkaar zitten. Sommige zijn verder, bouwen aan een nest of zitten op eieren. Hoe zit dat met de ooievaar?

Het had gekund, al een ei. Maar het Gennep paar is nog niet zover. We zullen even geduld moeten hebben. Misschien wordt het een paasei?

Buiten Nederland

In de tussentijd breng ik jullie nieuws van over de grens, waar koning winter nog lang geen plaats heeft gemaakt voor een ontluikende lente: Bulgarije. Hier broeden ooievaars, maar ook reizen er hoge aantallen op trek door het land.

Bevriezen tijdens je tussenlanding

Momenteel is het er vreselijk winterweer, met ijzige temperaturen en winterse neerslag. Een grote groep reizende ooievaars was hierdoor onaangenaam verrast. In plaats van een lentezonnetje en groene weiden, kwamen ze aan in gure kou en op vlaktes van sneeuw.

Hartverwarmende hulp

De afgelopen week bereikten ons beelden van verkleumde ooievaars die wezenloos langs de weg stonden of weerloos in een veld lagen. De bewoners van Bulgarije kwamen de ooievaars te hulp. De mensen hebben niet veel, maar namen de uitgeputte ooievaars letterlijk in huis om ze te verwarmen en eten te geven. Een impressie van de reddingsactie zie je in de banner. Intussen is een aantal ooievaars aangesterkt en vrijgelaten.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht