naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...   *   Tweede kuiken bij lepelaar op voorste berknest   *   Opnieuw een tweede ei bij de kauw in Dongen   *   Man steenuil deed een broedpoging
Toon alle blogs & vlogs

Door Engbert BDL
Bosuil

Voor ons een vraag voor V een weet…

Engbert BDL | zondag 25 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 364x

Hiermee gaf Teckeltje in de chat vanmiddag aan dat we het niet weten. Maar wat weten we eigenlijk niet.
screenshot vrouw 2017

Heeft deze dame inmiddels het derde ei gelegd en/of gaat dat nog komen? In 2017 waren het er drie met een tussenpose tussen het tweede en derde ei van 70 uur. In normale voedselrijke jaren legt een vrouwtje bosuil gemiddeld twee tot vier eieren. Is de voedselsituatie penibel dan legt ze hooguit twee eieren. Sporadisch komt het voor dat er vier tot zeven eieren worden gelegd, maar zoals gezegd sporadisch.

Verkommering

Is de voedselsituatie uitermate slecht dan slaat ze gewoon een jaartje over. Zo voorkomt ze niet alleen een mislukt broedsel, maar ook verkommering van zichzelf. Zij is het immers die broedt en dat kost, ook al brengt haar man de nodige foerage, heel veel energie. Echter wij gaan van het positieve uit en wachten (na twee eieren) geduldig af op de dingen die noch gaan komen.

 

Engbert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht