Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Voor het tweede jaar op rij: ganzenei in visarendnest

Saskia Wijte | vrijdag 5 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 145x

De datum van 4 april 2023 staat nog vers in mijn geheugen gegrift. Het was een drukke dag met op mijn extra beeldscherm de visarendlivestream in beeld. Die dag legde de Grote Canadese gans een ei in "ons" visarendnest. En vandaag, een jaar en een dag later, dus weer..
Het ganzenei van 5 april 2024

Eerder vandaag schreef Rianne nog een blog over de relatieve rust bij de visarenden. En dat hebben we geweten.. Op wintersport moet je nooit zeggen dat je nog niet gevallen bent, dan ga je geheid de volgende afdaling onderuit. Als kersverse ouder is het niet slim om te verzuchten dat je jonge kind al zo heerlijk doorslaapt de hele week, dan heb je op een of andere manier altijd meteen een gebroken nacht te pakken. En bij de visarenden mag je kennelijk niet opschrijven dat het eigenlijk best rustig is, want dan legt mevrouw gans een ei op het visarendnest.

In de loop van de middag leken de beelden er al op te hinten. Vrouw Grote Canadese gans (GCG) zat voor langere tijd op het nest. Even na 16 uur voorspelde Harm dat er waarschijnlijk snel een ei zou volgen, en binnen een uur kreeg hij gelijk.

Welk scenario?

Zonder ook maar de illusie te willen wekken dat ik een idee heb wat de toekomst van dit nest ons gaat brengen zie ik een aantal mogelijke scenario's voor me:

1) We krijgen een heuse en volwaardige nestkaping. De GCG legt er een paar eieren bij en we krijgen dit seizoen een ganzennest in beeld.

2) Het ganzenei verdwijnt en/of de ganzen worden verjaagd, bijvoorbeeld door:

  • M visarend krijgt lucht van wat er zich vanmiddag heeft afgespeeld en hij zet alles op alles om de ganzen van het nest te verjagen
  • Er arriveert een visarendvrouw. Ze verjaagt de ganzen alleen of samen met man.
  • De boommarter, luid aangemoedigd door enkelen uit het clubhuis, zet de nachtelijke bezoeken door en doet zich tegoed aan het ei van de CGC.

3) Er gebeurt verder niets dit voorjaar. Het ganzenbroedsel is niet succesvol, en de visarenden doen ook geen poging meer.

4) Als bonus en opvolger van scenario 2: er komt op een of andere manier toch nog een succesvol visarendbroedsel voor onze camera.

5) De ganzen zijn eind april klaar met broeden en de visarenden volgen erna nog. (Dit scenario is later toegevoegd, met dank aan Harm).

Alhoewel ik als visarendgezant niet onder stoelen of banken steek dat mijn voorkeur uitgaat naar een nest met visarendjongen ben ik oprecht nieuwsgierig naar wat er nu gaat gebeuren. Met dank aan de camera's van Beleef de Lente krijgen we een mooi inzicht in het samenspel tussen verschillende diersoorten. Twee vogelsoorten die concurreren om een prachtig nest in de Biesbosch met een klein zoogdier op de loer. Voor de fans van de boommarter; succes met duimen vannacht en de komende dagen!

Tegelijkertijd is het niet de eerste keer dat de ganzen dit nest hebben gekraakt, dus misschien is het geen gek idee als team Visarend zich alvast gaat bijscholen op het gebied van Grote Canadese ganzen. Dus als iemand nog tips heeft voor leesvoer... ;-)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs