Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Dé man van webcam, visarend 7TG, rustend nabij zijn nest. Foto: Roel Diepstraten

Door Harm Blom

Volop arenden in de Biesbosch

Harm Blom | zondag 12 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 447x

De Biesbosch kent zowel broedende zee- als visarenden. Een prettige en unieke combinatie die niet gaat vervelen. Ook dit jaar is sprake van meerdere broedgevallen en in dit blog geeft de boswachter een actueel beeld van de broedgevallen.
2 jonge zeerarenden op het nest met kenmerkend 'zeerarend-uitzicht'.

Volop arenden in de Biesbosch

In de Biesbosch broeden zowel zeearenden als visarenden. Een unieke combinatie waar we inmiddels alweer 7 jaar van mogen genieten. Sinds 2 jaar kunnen we zelfs meekijken in het nest van één van de paartjes visarenden. Van dit nest, met de grondleggers van de visarendpopulatie in Nederland, weten we inmiddels heel veel. Maar hoe gaat het dit jaar met de andere arenden in de Biesbosch?

Zeearenden

Vorig jaar waaiden tijdens een zware storm beiden nestbomen met eieren en al om. Daarmee was in één klap geen sprake van broedsucces voor de zeearenden in de Biesbosch. Gelukkig bouwden de arenden binnen enkele weken een nieuwe nest en bouwden ze dat afgelopen winter verder uit tot een volwaardig zeearendnest. Groot, robuust en met een uniek uitzicht. Het actuele nieuws is dat beiden koppels jongen hebben en we denken dat binnenkort de eerste jonge zeearenden gaan uitvliegen. Het Dordtse paar heeft dit jaar twee jongen grootgebracht. Een man en een vrouw. Onlangs zijn deze jongen snel en vakkundig geringd. Dit in kader van landelijk onderzoek. Tevens zijn er nog zeker 3-4 onvolwassen zeearenden in het gebied aanwezig.

Visarenden

Geen jaar is hetzelfde bij de visarenden. Elk jaar hopen wij op een verdere groei van de populatie maar krijgen we ook altijd te maken met onverwachte situaties. Dit jaar is sprake van drie broedende paartjes die elk nu jongen hebben. Hoeveel weten we nog niet. Het is nog even wachten totdat de jonge arenden boven de nestrand uitkomen en dan kunnen we de jongen tellen. We denken dat alle oudervogels van deze drie paren al langer in de Biesbosch broeden. Dat weten we omdat meerdere vogels geringd zijn in zowel Engeland als Duitsland. Daarmee is de Biesbosch een mooie kruising tussen deze twee Europese populaties. Op een vierde plek is het nest in maart gekaapt door een paartje slechtvalken. De man van deze locatie heeft in de buurt een nieuw boomnest gebouwd maar er is geen vrouw bijgekomen. Hopelijk vindt de man alsnog een nieuwe dame.

Verrassingen?

Inmiddels weten we dat visarenden snel, uit het zicht en heimelijk een nest kunnen bouwen. De boswachters van de Biesbosch moeten dus echt op blijven letten op andere visarenden die nog in het gebied rondhangen. Er is in ieder geval nog één locatie waar een paartje visarend rondhangt maar waar we geen zicht krijgen op een mogelijk aanwezig nest. Het blijft spannend met deze heerlijke soort!

Nu maar hopen dat de jonge visarenden goed groeien en hopelijk gaan uitvlioegen!

Broedgebied van de visarenden van de webcam. Foto: Roel Diepstraten

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs