Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Bij het mastnest in de Brabantse Biesbosch lijkt man 7TG zich thuis te voelen. Foto: Jos van den Elshout

Door Harm Blom

Volgt u het nog!?

Harm Blom | woensdag 10 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 114x

We zijn in de Biesbosch wel wat dynamiek gewend. Soms lijkt niets in dit getijdengebied onmogelijk. De lente is hier nu volop losgebarsten en het groen knalt de grond uit. Overal zingen typische Afrika-gangers zoals de blauwborst, fitis, nachtegaal en gekraagde roodstaart de longen uit hun lijf.
Momenteel zien we man 7TG geen nestmateriaal aanslepen. In 2023 bleef hij dat wel doen. Foto: Jan Bezemer

Voorjaar in de Biesbosch

Het voorjaar kan niet op! En ondertussen zien we op meerdere plekken in de Biesbosch visarenden rondhangen nabij hun nestlocaties. Behalve bij het webcamnest van man 7TG. Daar zien we vooral ganzen…en vannacht dus een boommarter!

Boommarters in de Biesbosch

Het lijkt erop dat de boommarter de meest voorkomende marterachtige in de Biesbosch is. In het gehele gebied laat het dier zijn sporen na en worden ze vooral op beelden van wildcamera’s betrapt. Klimmen en klauteren kan hij als de beste, dat wisten we al. Maar in de Biesbosch blijkt het dier ook gewoon heel goed te kunnen zwemmen! Het maakt dit fraaie roofdier tot een specialist die in de Biesbosch een geweldig leefgebied heeft gevonden. Voedsel en rust genoeg. En het dier blijkt een goed geheugen te hebben!

Rollen worden omgedraaid

Tot onze schrik kwam in 2023 het vaste vrouwtje visarend niet terug. De man van de webcam, Duitser 7TG, kreeg het in zijn eentje aan de stok met grote Canadese ganzen. Ondanks dat hij zijn mannetje stond, legde de vrouw gans een ei en wilde daarna van geen wijken weten. Uiteindelijk moest de boommarter ingrijpen en verlieten de ganzen het nest. Maar zoals jullie weten kwamen de ganzen ook dit jaar vol zelfvertrouwen terug. Ondanks dat de visarendman al op 23 maart terugkeerde naar de Biesbosch, moest hij weer in zijn eentje de strijd aangaan. Met een gebrek van een vrouw aan zijn zijde en twee doldwaze ganzen op zijn nest, gaf hij de strijd best snel op. Vanaf begin april zagen wij meerdere keren de ganzen de visarend verjagen! De rollen waren omgedraaid!

Goed geheugen

Langzaam legde ik mij bij het ganzenlot neer. Net zoals de man visarend. Ook dit jaar gaan we waarschijnlijk niet genieten van broedende visarenden in onze achtertuin. De boommarter kwam wel af en toe kijken maar zou hij dat blijven doen? Zou de man visarend dan terugkeren? Was de kerkuil al gebeld? Nee, ik dwong mijzelf om te denken dat het belangrijker was dat er dit jaar überhaupt visarenden in de Biesbosch tot broeden komen. Het nest van de visarend leek definitief gekraakt. Maar daar was dan toch onze natuurheld! De boommarter kwam terug, bekeek de eieren, leek ervan te eten en dekte zijn maaltijd weer toe. Alsof hij zich het feestmaal van vorig jaar nog kon herinneren. Bekijk vooral even de clip!

De vrouw gans laat zich echter niet gek maken en zit vandaag gewoon doodleuk op het nest. Ik ben benieuwd of de marter vannacht terugkomt…

Andere visarenden in de Biesbosch

Er zijn nu meerdere visarenden in de Biesbosch aanwezig. Op zeker drie nestlocaties is activiteit. Er wordt gebaltst, gebouwd en gepaard. Maar wie het nu met wie doet, is nog even de vraag. Zo zien we in de Sliedrechtse Biesbosch een vrouwtje dat maar niet kan kiezen tussen twee mannetjes. En nu komt het, het lijkt erop dat man 7TG zijn zinnen heeft gezet op een mooie dame op een andere plek in de Brabantse Biesbosch. We zoeken het nog uit maar het neigt ernaar dat hij zelfs al heeft gepaard met een vrouwtje dat al jarenlang elders tot broeden kwam. Hij zal wel gedacht hebben ‘een jaar zonder dame gaat mij niet weer overkomen’. We wachten af wat er de komende tijd allemaal weer gaat gebeuren! 

Het is voorjaar in de Biesbosch en deze week zorgde het Saharazand in de lucht voor een geweldige sfeer!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs