Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ma vertrekt (15-07-2023 foto Titia Bijwaard)

Door Titia Bijwaard

Volgend seizoen nieuwe buren?

Titia Bijwaard | maandag 17 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 125x

Het is zover. Deze week sluiten we het Beleef de Lente broedseizoen van de ooievaars af. Het nest is abrupt verlaten. Maar in de Rottige Meente zijn nog volop nesten met jongen te zien die binnenkort uitvliegen en in groepen vertrekken. Daarna verstilt ook langzaam het geklepper van de ouders.
Buurtooievaars Rottige Meente 16-07-2023 (foto's Titia Bijwaard)

Terugblikken

Het is ongemerkt een vaste gewoonte geworden. Altijd vanuit huis even de blik op het ooievaarsnest. Dat tegelijkertijd met ons nog vele tientallen andere mensen elk moment van de dag hetzelfde deden, maakte dit seizoen voor Albert en mij wel extra bijzonder! En zal er vast voor zorgen dat de aanblik van het lege nest de komende tijd minder weemoedig stemt. Er zijn immers zoveel mooie gedeelde herinneringen! En we kunnen die gelukkig de hele winter nog terugkijken. Daarom hartelijk dank aan Vogelbescherming, team Ooievaar van Beleef de Lente en alle trouwe volgers!

 

Vooruitzicht

Bij alle vogels is het broedseizoen intensief. Door Beleef de Lente zitten we er met onze neus bovenop hoe spannend het vogelleven kan zijn. En omdat ooievaars zo oud kunnen worden, leer je ze ook als individu steeds beter kennen. Dus leef je steeds meer met ze mee en hoop je elke dag ze gezond en wel weer terug te zien. Terugmeldingen van de jongen op basis van de ringgegevens maken de stamboom compleet en zorgen ervoor dat ik mij in Nijetrijne ‘omringd’ voel door een hele familie van ooievaars. Die vormen de volgende generatie. Het lijkt erop dat Pa daarmee ook zal moeten accepteren dat nieuwe buren naderbij komen. Een ongeringde ooievaar maakt ons ooievaarsnest alvast winterklaar (zie ook het filmpje hieronder) en probeert door hergebruik van de takken een nestbasis aan te leggen in de naastgelegen tuin. Zo gaat dat in de kringloop van het ooievaarsleven. Ik ben nu al benieuwd hoe dit gaat aflopen, maar daarvoor moet het eerst weer lente worden!

Beter een goede buur? (13-07-2023 video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs