Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Voldoende te eten

Ronald van Harxen, STONE | maandag 22 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 210x

Nu we de eerste twee weken erop hebben zitten, is het aardig eens de balans op te maken: wat krijgt ons viertal zoal voorgeschoteld aan lekkere hapjes. Waren het in eerdere jaren larven en rupsen die qua aantal de boventoon voerden, dit jaar hebben we een verrassende (voorlopige) koploper.

Meikevers

Met 203 exemplaren staan meikevers met stip op één (47%). Verrassend omdat we overal waar we de afgelopen dagen de nestkast bezochten te horen kregen dat er weinig meikevers lijken te zijn dit jaar. Vormt de cameralocatie een uitzondering? Misschien wel. Vergelijken we echter met het meikevertopjaar 2019 dan zien we toch wel een verschil. Toen werden er in de eerste 14 dagen 391 meikevers binnengebracht, bijna het dubbele aantal van nu. Het zou kunnen dat de piek nog moet komen - het voorjaar kwam tenslotte langzaam op gang - maar het is ook denkbaar dat de engerlingen van de meikever vanwege het koude voorjaar besloten er nog een extra ondergronds jaar aan vast te knopen. Het is van de soort bekend dat ze eerst 3 tot 4 jaar als larve (engerling) in de bodem doorbrengen, alvorens als volwassen meikever (imago) naar buiten te komen. 

Aan muizen geen gebrek

Van een tekort aan muizen lijkt voorlopig geen sprake. In totaal werden er tot en met vrijdag 64 aangevoerd: 43 woelmuizen, 19 ware muizen en 2 die geen naam kregen. Gemiddeld iets meer dan een muis per dag per jong. Dat legt een stevige basis. Opvallend is dat er nauwelijks sprake is van voorraadvorming. Zo af en toe ligt er een muis op zijn beurt te wachten, maar van stapels muizen in elke hoek is geen sprake. De aanvoer is dan ook heel regelmatig, elke dag een nieuwe voorraad van 3 tot 7 muizen. Lijkt wel verstandig, dan houd je het vers en gaan de maden er niet mee op de loop.

Regenwormen

Met al die nattigheid van het afgelopen voorjaar zou je denken dat er ook wel veel regenwormen aangevoerd zouden worden. Maar niets is minder maar: zegge en schrijve slechts 2. Dat mag geen naam hebben. Ik heb het al vaker geschreven: voor jonge steenuilen vormen regenwormen niet zulk profijtelijk voedsel. Ze bevatten relatief veel water en in het achterlijf hopen zich zand en uitwerpselen op. Allemaal ingrediënten waar jongen niet veel hebben aan hebben. Vers vlees zit er naar verhouding maar weinig aan. Als er voldoende andere prooi is, voeren de ouders - verstandig als ze zijn - dan ook maar weinig regenwormen aan.

Vogels

Ik schreef het al in mijn blog van gisteren: vogels vormen een gelegenheidsprooi, maar worden zeker niet versmaad. Behalve de 5 merels van afgelopen dinsdag/woensdag werden er nog 11 andere vogels binnen gebracht, Bij elkaar 16 dus. Best veel.  Blijkbaar liggen ze een beetje voor het oprapen. Soms gaat het jonge vogels die op het punt van uitvliegen staan - zoals de merels - soms ook gaat het om nog naakte nestjongen waarvan er op 13 mei verspreid over de dag 4 werden aangevoerd.

Overige prooien

Larven, rupsen, vlinders en andere insecten worden tot op heden nog maar weinig aangevoerd. Samen slechts 145 stuks, een derde van de aanvoer. Qua biomassa (gewicht) stelt het nog minder voor: net iets meer dan 7% van de bijna 2 kilo. Het lijkt erop dat het grote aantal muizen (en vogels) er voor zorgt dat er maar weinig klein grut nodig is om de magen te vullen. Wel zo prettig voor de ouders, hoeven ze minder vaak op een neer te vliegen met slechts een prooi van één gram in de snavel. Want hun snavel volproppen met rupsen zoals koolmezen doen, dat kunstje kunnen steenuilen niet. 

Woord van dank

Dit blog kon alleen geschreven worden dankzij de inzet van de kleine maar fijne telploeg die met eindeloos geduld de beelden afspeurde op zoek naar prooien. Zeker de eerste periode met veel camera-uitval en daardoor verbrokkelde beeldopslag, was dat een beste klus. Graag dan ook een woord van dank en respect!

Bij de foto in de header: Maar liefst een voorraad van 30 meikevers toffen we afgelopen zaterdag in een nestkast. Meikevers zijn de enige ongewervelde prooien die op voorraad gelegd worden, bijkomend voordeel in vergelijking met weke prooien prooien als rupsen, larven en wormen die snel uitdrogen en daarom direct geconsumeerd moeten worden.

Overzicht van de aanvoer per dag van 6 tot en met 19 mei

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs