Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Vol verwachting klopt ons hart!

Jochem Kühnen | woensdag 26 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 170x

Menig vogelliefhebber kijkt er al vanaf de eerste tekenen van de lente naar uit: de terugkeer van de Gierzwaluw. De ultieme zomervogel, misschien zelfs de ultieme vogel, laat even op zich wachten. Eén (gier-)zwaluw maakt nog geen zomer, maar hoeveel dan wel?

De eerste van 2023

De eerste Gierzwaluw van dit jaar is 9 april gezien boven een vogeltrek-telpost bij Katwijk (Zuid-Holland). Op dit soort telposten zijn in het voor- en najaar tal van vogelaars actief om de vogeltrek vast te leggen. Omdat op zulke plaatsen de lucht goed wordt afgespeurd worden hier vaak de eerste gierzwaluwen gezien. En dat gebeurt niet alleen in Nederland. Omdat er ook in Zuid-Europa goed naar de trekkende vogels wordt gekeken is soms al mooi te zien dat de gierzwaluwen in aantocht zijn.

 

Ze komen eraan!

Zo werden op 13 april 10.603 overvliegende gierzwaluwen vanaf Corsica (Frankrijk) geteld en op 17 april 15.212 vanuit de zuidoostelijke Franse plaats Leucate. Dergelijke aantallen zijn indrukwekkend, ook voor de vogelaars die vaak zeldzaamheden over zien komen. Zo schreef één van de tellers die op 17 april in Leucate aanwezig was het volgende:

“Wat een geweldige dag voor de Gierzwaluw, mijn vrienden! De eerste kleine toestroom van het seizoen, wellicht veelbelovend voor de komende weken! Van zonsopkomst tot zonsondergang was er een erg constante migratie van deze vogels, met name langs het strand. Honderden vogels in de ochtenduren en twee keer meer dan 2000 vogels in 1 uur in de avond! Geweldige show :)”

Na deze grote hoeveelheden liep het verder niet storm. Het is niet duidelijk waardoor precies, maar het lijkt erop dat de bulk nog moet komen. Spannend!

 

Goed kijken

Veel van jullie die dit lezen zullen inmiddels zelf al een keer de lucht afgespeurd hebben, ik zelf doe dat rond deze tijd van het jaar veelvuldig! Het zien van de eerste Gierzwaluw van het jaar is voor veel mensen een mooie belevenis en het wordt door menigeen per jaar in een boekje bijgehouden. Wanneer zou de eerste vogel terugkeren naar zijn of haar nestruimte die we hier op Beleef de Lente kunnen bekijken? We gaan het nauwlettend in de gaten houden. Kijk mee en leer over de verborgen levenswijze van deze bijzondere vogelsoort!

Overigens keerde bij mij zelf thuis op 21 april de eerste Gierzwaluw terug. Maar de lucht is vooralsnog behoorlijk leeg...

 

Veel plezier!

Namens het team dat zich bezighoudt met de gierzwaluwen op Beleef de Lente wens ik u veel plezier! De blogs worden door twee personen geschreven, namelijk door Marlon en ik (Jochem). Marijcke en Rebeka maken de clips, we hebben moderator 12 en Ellen is betrokken vanuit Geldersch Landschap & Kasteelen. Want ja, ‘onze gierzwaluwen’ nestelen in een heus kasteel! Daarover later meer. Hieronder een plaatje van vorig jaar toen de eerste net terug was. :)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs