Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vol verwachting klopt ons hart…

Bernice Goffin | maandag 25 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1023x

De vrouw in nestkast 1 heeft de afgelopen week hard gewerkt met als resultaat een vrijwel compleet nestje. Het eerste ei lijkt dan ook niet meer zo ver weg!

Laatste voorbereidingen

Ons vouwtje heeft de afgelopen week al een zacht bedje voor de eitjes bij elkaar verzameld en is de laatste paar dagen ook bezig geweest met het maken van een nestkommetje. Het nest is zo intussen dus klaar voor gebruik! Wanneer onze vrouw precies besluit om haar eerste eitje te leggen is lastig te bepalen: we weten immers niet helemaal wat er nou in dat koolmeeskoppie omgaat. Zou ze zo snel mogelijk haar ei kwijt willen, of wil ze nog even wachten tot de dagen wat lengen en de temperaturen verder stijgen?

 

De eileg

Wilt u een kans hebben om het leggen live te zien? Dan zal u, net als onze koolmezen, vroeg uit de veren moeten! Koolmeesvrouwtjes leggen hun eitjes over het algemeen namelijk in de vroege ochtend, vlak voordat ze de nestkast verlaten voor hun dagelijkse activiteiten. Dat zal in deze tijd van het jaar rond een uur of 6 zijn. Mist u het leggen van het eerste ei? Niet getreurd: ook de volgende eitjes zullen in de ochtend, vóór het verlaten van de nestkast, gelegd worden. Zo wordt er elke ochtend één eitje gelegd, totdat het legsel compleet is.

 

Nestkast 2: inhaalslag

De bouwwerkzaamheden in nestkast 2 liepen aanvankelijk een beetje achter, maar intussen doet vrouw goed haar best en begint ze ons vrouwtje in nestkast 1 in te halen met de bouw. Dat de vrouw in nestkast 2 er wat langer over doet is niet verrassend: de spreeuwenkast waarin ze haar nestje bouwt is een stukje groter dan een normale koolmezenkast en ze zal dus ook aardig wat materiaal moeten aanslepen om de kast goed op te vullen. Nu ze een inhaalslag heeft gemaakt zullen we daar echter ook het eerste eitje binnenkort kunnen verwachten. Wie o wie zal de primeur hebben?

Nestkast 2: ook druk met de nestkom

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs