Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Vogelvirus slaat toe

Christ Grootzwagers | vrijdag 17 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 735x

Met zijn allen zitten we hier al maandenlang vogels te bespieden. Een virus dat toeslaat, zo gauw de camera’s aangaan van Beleef de Lente. De één kijkt tijdens zijn werk, een beetje stiekem denk ik dan. De ander laat er het werk bij inschieten, dat laatste zie je in de chat. Ze kunnen niet loskomen.
vogels kijken vanuit een hut

Geen tijd

Men komt niet los van de getoonde beelden. Eten klaar maken, stofzuigen, de was doen en allerlei andere huishoudelijke klusjes worden uitgesteld. Allemaal, om maar geen moment te missen. Tijd voor andere dingen, naar buiten gaan bijvoorbeeld, die is er niet. Kijken en bijpraten, sociale contacten aanhalen, dat staat nu voorop.

Screenshots

Regelmatig worden screenshots uitgewisseld, van de mooiste momenten. Met de hand aan de knop, probeert men de vogelfotograaf af te troeven. Wist u overigens dat er officieel beeld rechten gelden op screenshots!  Kennis wordt gedeeld, soms moeten moderatoren ingrijpen, als verkeerde feiten worden verspreid. Internet wordt vaak geraadpleegd, maar niet alles wat daar op staat klopt. Vergelijk pagina’s en je ontdekt grote verschillen.

Soorten jagen

Het liefst zouden we bij ons vogelstrand elke dag wel een nieuwe soort willen ontdekken. Het is een sport, de vogels op naam te brengen, zeker nu er talloze jonge vogels de revue passeren. Jonge merels lijken toch verdacht veel op vrouw merel, de snavel brengt dan uitkomst. Vooral die kleine wat grijsbruine vogeltjes zijn een strop. Maak er maar een vraag van, de expert lost het wel op.

Wat straks?

Over een tijdje gaat de camera op zwart en daar zit je dan, wat nu? Misschien is vogelen wel iets voor u. Je schaft een kijker aan, een goed vogelboek, eventueel een fototoestel waarmee je ook kan bellen. Tegenwoordig kan een app op je bellende fototoestel natuurlijk niet ontbreken, wat dacht je van deze? www.mijnvogelvinder.nl Nog mooier zou zijn, als u zich aansluit bij een vogelwerkgroep, daar zitten veelal mensen met kennis, welke ze graag delen. In haast elke plaats zit wel een dergelijke groep, gezellig en leerzaam.

Gedragscode vogels kijken en fotograferen

Vogels kijken is een geweldige hobby. Sommige vogelliefhebbers gaan er actief op uit om vogels te kijken of te fotograferen, voor anderen zijn vogels een zeer prettige bijkomstigheid terwijl ze wandelen in de natuur. Op wat voor manier iemand ook van vogels geniet, het is goed om er bewust mee om te gaan. Vogelbescherming hanteert de volgende gedragscode voor het kijken naar vogels en het fotograferen van vogels:

Het belang van de vogels staat altijd voorop.

Verstoor de vogels en hun leefgebied niet. Bedenk dat een vogel het beste kan worden bekeken als deze zich op zijn gemak voelt. Ga niet dichterbij dan anderen en doe liever een stapje terug dan een stap naar voren. Vogels reageren op verschillende manieren op mensen, afhankelijk van de vogelsoort, de plek en het jaargetijde. Een praktische vuistregel is: als een vogel alert om zich heen kijkt, herhaalde alarmgeluiden maakt of langzaam van u wegloopt, dan bent u te dichtbij. Als een vogel wegvliegt, zag de vogel geen andere opties meer om voor u als ‘indringer’ te vluchten. Wees extra oplettend in het voorjaar en houd een nog ruimere marge aan bij broedende vogels. Heeft u een zeldzame soort gezien? Delen met anderen wordt gewaardeerd, maar hoeft zeker niet. Bij (potentiële) broedvogels en/of in kwetsbare natuurgebieden is het zelfs beter van niet. Houd bij het delen van informatie ook altijd het belang van de vogel in het oog. 

Wees een ambassadeur voor de vogels en voor vogelaars.

Deel waar mogelijk wat u ziet en doet, geef uitleg aan geïnteresseerden en help andere vogelaars, vooral beginners. Ziet u iets wat niet door de beugel kan? Spreek mensen er op een constructieve manier op aan; vaak zijn ze meer onwetend dan onwelwillend.

Houd u aan geldende wetten en regelgeving, de wet Natuurbescherming in het bijzonder.

Dat betekent onder meer: verstoor geen vogels (dit is strafbaar), betreed privéterreinen niet tenzij u uitdrukkelijke toestemming heeft en houd u aan de voorschriften en regels van terreineigenaren en -beheerders.

 

Vogelfotografen lokken vogels soms om ze dichterbij te kunnen fotograferen.

Dat hoeft geen probleem te zijn, maar zorg ervoor dat het geen directe risico’s met zich meebrengt voor de vogels. In het broedseizoen is het lokken van vogels – vooral met geluid - sowieso uit den boze, want het kan voor nodeloze verstoring zorgen

voor het goede doel een Tikkie     

klapekster


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs