Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Vogels vieren geen verjaardag

Margot de Kam | dinsdag 7 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 320x

Omdat we als mensen graag zaken ingewikkeld maken, hebben we de vogels een andere jaartelling gegeven. We rekenen in kalenderjaren voor vogels.
Slechtvalk met ringcode JHO 2e kalenderjaar 27 mei en 2 juli, met dank aan Yvonne van der Maat

Bij vogels zeggen we, het jaar dat ze geboren worden is hun eerste kalenderjaar. Het volgende jaar is dus hun tweede kalenderjaar.

 

Man, geringd BTR, van het Rijksmuseum

Man slechtvalk van het Rijksmuseum, met ringcode BTR, is in 2020 geboren. Als hij een mens was, was hij nu 3 jaar. Maar hij is een vogel. Dan zeggen we, hij zit in zijn vierde kalenderjaar. 4 KJ wordt dan gezegd. Het is altijd even omrekenen.

 

Het eerste kalenderjaar

Dan kruipt een vogel uit het ei als kuiken, en groeit het dons tot een echt verenkleed waarmee ze kunnen vliegen. Het eerste kalenderjaar duurt van uit het ei komen tot 31 december. Het eerste verenpak van slechtvalken dat ze dragen tot in hun tweede kalenderjaar heeft een andere kleur dan dat van de ouders. De jongen hebben een bruin/blond kleed. De streepjes op de buik zijn verticaal.

 

Juvenielen en adulten

Juvenielen zijn de jongen, de onvolwassen vogels, en dat is dus, zeker bij slechtvalken, aan hun verenpak te zien. 

Adulten zijn volwassen, geslachtsrijpe, vogels. Slechtvalken zijn volwassen in hun derde kalenderjaar.

 

Het tweede kalenderjaar

Start op 1 januari. In mei, in hun tweede kalenderjaar, begint voor het eerst de rui. Daarbij verwisselen ze hun eerste, bruin/blonde veren 1 voor 1 voor volwassen veren. Aan het eind van het tweede kalenderjaar is de rui klaar. 

De slechtvalk geringd JHO op de dubbele foto had in mei nog streepjes in de lengte op de buik. In juli was de rui al een eindje gevorderd en waren de streepjes overdwars op de buik. De dekveren op de kop en rug zijn dan nog wat bruin. Op de foto onderaan heeft JHO in december haar volwassen kleed.

 

Het derde kalenderjaar

In januari begint hun derde kalenderjaar. Het bruine/blonde eerste verenpak is nu zwart/grijs/wit geworden. Met horizontale streepjes op de buik. Dan zijn de slechtvalken geslachtsrijp en dus volwassen, ofwel adult.

 

M van de Mortel en vrouw, geringd 4NL

Vrouw, geringd 4NL van de Mortel is in 2018 uit het ei gekomen. Zij is dus in haar zesde kalenderjaar of 6 KJ.

Man slechtvalk van de Mortel is ongeringd. Toen hij in 2015 aankwam had hij een volwassen, dus zwart/grijs/wit verenkleed. Hij was toen dus minstens in zijn 3e kalenderjaar. Dan is hij nu minstens in zijn 11e kalenderjaar.

Slechtvalken kunnen maximaal 18 tot 20 kalenderjaren oud worden en zijn levenslang vruchtbaar.

Voor een slechtvalk maakt het uit of hij met een jong of met een volwassen andere slechtvalk te maken heeft en of een volwassen slechtvalk man of vrouw is. Verjaardagen doen ze niet aan.

 

JHO in volwassen kleed december tweede kalenderjaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs