Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Grote bonte specht bij uitgehakte nestholte.

Door Merel Zweemer

Vogelgereedschap

Merel Zweemer | vrijdag 17 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 113x

Denk aan een vogel. Ze hebben vleugels, handig maar veel meer dan vliegen kun je er niet mee. Pootjes zijn ook handig, maar daarmee kunnen ze geen beitel of mes vasthouden. Gelukkig heeft Moeder Natuur de snavel uitgevonden. Daarmee heeft elke vogel altijd het benodigd gereedschap bij zich.

Dolk

Laten we met het scherpste gereedschap beginnen. Zoals de reiger laatst bewees, heb je geen echt mes nodig om een ander dier te pakken. De snavel van een reiger is zijn beste wapen. Om prooien (zoals de onfortuinlijke kikker) mee te vangen, maar ook om een vijand of concurrent af te weren. Reigers zijn geen lieverdjes en zullen bij een dreiging hun best doen om de aanvaller te pakken. Daarom worden ze niet vaak lastig gevallen.

De sperwer hebben we ook al gezien. Heb je wel eens goed naar de snavel van een sperwer gekeken? Krom en eindigend in een spitse punt. Heel handig om rauw vlees van je prooi uit elkaar te trekken.

Hamer en beitel

De specht heeft altijd een hamer en beitel op zak. Die gebruikt ie onder andere om een hol uit te hakken in het hout. Het uithakken van een hol of voedsel zoeken achter de schors klinkt veel minder hard dan de roffel, die echt door het bos echoot. De roffel is een geluid dat de specht maakt om een territorium af te bakenen of door te geven dat ze paringsbereid zijn. Zowel man als vrouw specht roffelen, en als spechten echt lekker los gaan, klinkt het soms net alsof er geoefend wordt voor een rock optreden.

Grote zilverreiger met dolkvormige snavel.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs