Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vogel-weerbericht

Sienna Obdeijn | maandag 10 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 460x

Het was een onstuimige week waarin meneer Torenvalk ook veel aanwezig was in de kast. Geef hem eens ongelijk in al die buien de afgelopen dagen. Of probeert hij ondertussen toch nog steeds op de eieren te gaan zitten?
Foto: Koos Dansen

In het onstuimige weer wordt het voor vogels moeilijker om te vliegen en dus ook moeilijker om voedsel te vinden. Maar hoe doen vogels dit? Er worden vele onderzoeken gedaan naar het gedrag van vogels tijdens storm. Zo blijkt dat de dagen vóór een storm of slecht weer, vogels extra gaan eten. Maar hoe weten vogels wanneer er een storm op komst is?

Weerbericht

Het lijkt erop dat vogels een soort van “zesde zintuig” hebben. Sommige vogels kunnen een soort van infrageluid horen. Dit zijn trillingen op een lage frequentie die voor mensen niet te horen zijn. Doordat vogels deze trillingen wel kunnen horen kunnen zij een storm een aantal dagen van tevoren al aan horen komen. Daarnaast zijn er ook studies die beweren dat vogels het verschil in luchtdruk, wat wijst op een weersomslag, kunnen aanvoelen.

Wanneer het wat beter weer is, zullen de vogels eropuit gaan om voedsel te zoeken, dus dit kan ook tussen de buien door zijn. Doordat vogels gevoelig zijn voor de trillingen of de luchtdruk, kunnen zij zich voorbereiden op de komende weersomstandigheden, en zo nodig wat extra reserves opbouwen.

Uiteindelijk zullen de vogels ook vooraf waarnemen dat de storm zal gaan afnemen en dat zij weer lekker kunnen vliegen en voedsel kunnen vinden.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs