Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Vogel-ID

Sienna Obdeijn | vrijdag 7 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 141x

Nog even kan het kuiken nog anoniem door het leven, maar daar komt morgen verandering in. Het kuiken zal geringd worden en daarmee kan de rest van z'n leven zijn identiteit achterhaald worden. Een ID-kaart voor vogels dus.

Even een lege kast

Morgenmiddag na 15:00 uur zal ons kuiken geringd worden. De bosuilkast hangt op zo'n 6 meter hoogte in de boom, dus er zal morgen een behoorlijke ladder tegen de boom gezet worden. De ringer klimt dan naar boven om het kuiken en eventueel mevrouw Bosuil uit de kast te halen en mee te nemen naar beneden. Naast dat het kuiken een ring krijgt, zal hij ook gewogen worden, de vleugellengte opgenomen worden en gecheckt op eventuele andere bijzonderheden. Al deze informatie wordt ingevoerd in een database. Daarnaast wordt ook het geboortejaar en -plaats opgeschreven.

Informatie voor de toekomst

Helaas zal er tijdens het ringen niet achterhaald kunnen worden of het kuiken een man of vrouw is. Dit is bij bosuilen helaas erg lastig te zien, maar door het kuiken nu te ringen komen we er misschien over een aantal jaar achter wanneer hij of zij zelf een nest heeft en dan de ring wordt afgelezen. Het ringen geeft ons dus uiteindelijk toekomstige informatie. 

Nadat alle informatie verzameld is wordt het kuiken weer teruggezet in de kast. De kans is groot dat het kuiken dan eerst nog een beetje moet bijkomen van de schrik. Verder zal het kuiken weinig last hebben van het hele gebeuren of van de ring zelf.

Uiteraard zullen wij, zodra alle informatie op een rijtje staat, die met jullie delen via een blog. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs