Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Voedsel van de slechtvalk

Margot de Kam | donderdag 28 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1436x

De slechtvalk is een roofvogel die gespecialiseerd is in het jagen op vogels. Het is het snelste dier ter wereld en verslaat elke andere vogel met de vliegkunst. In meerdere blogs zullen we uitleggen hoe gespecialiseerd de slechtvalk is in de jacht en wat de eetgewoontes zijn.
24-3-2019 vrouw met duif. foto Kuiko

Wie zorgt er voor het eten?


Buiten het broedseizoen zijn de slechtvalken van de Mortel ook een koppel. Zij jagen soms alleen, maar ook heel vaak samen.
Afgelopen weken hebben we gezien dat de man steeds prooitjes kwam brengen voor de vrouw.
Dit is onderdeel van het baltsgedrag, hij laat daarmee zien dat hij goed voor haar en hun eventuele nakomelingen kan zorgen. En dat doet hij dan ook. In het onderstaande filmpje zien we de man die een klein prooitje heeft, de vrouw neemt het over. De dagen dat de vrouw met de ei-vorming en eileg bezig was, heeft de man voornamelijk voor haar eten gezorgd. Omdat de man veel kleiner is dan de vrouw, ongeveer 1/3 zelfs, jaagt hij, als hij alleen jaagt, op kleinere vogels dan de vrouw, of dan wanneer zij samen jagen. Ook als straks de jongen net uit het ei komen, komt een groot deel van de voedselvoorziening op de man aan.  
De rest van het seizoen zullen we zien dat de valken om beurten voedsel halen, zeker nu, tijdens het broeden. Zodra het kan, zullen zij er ook weer samen op uit gaan.

 

Wat staat er op het menu?


Slechtvalken eten eigenlijk alle soorten vogels. Soms staan andere vliegende prooien op het menu, zoals bijvoorbeeld vleermuizen.
Samen, of door de vrouw alleen wordt er vaak op duiven gejaagd , in ons deel van de wereld.
Duif is een grote prooi voor een slechtvalk. Het kost de vrouw duidelijk moeite om zo'n prooi thuis te brengen en dan ook nog hoog de toren ermee op te komen. We vernamen via spotters dat de vrouw van de Mortel een paar dagen na de eileg alweer zelf een duif terugbracht terwijl de man broedde. Op de bovenstaande foto's, gemaakt door Kuiko.nl, die verslagen maakt van wat hij ter plekke spot, zien wij de vrouw van de Mortel, afgelopen zondag , die de duif meebrengt. Zij eet dan eerst, en als zij klaar is mag de man van de rest eten. Zo'n prooi geeft het paar voldoende voedsel voor minstens 1 dag. Er wordt weinig verspild, alleen vleugelresten blijven over.
Het voedselaanbod is ruim hier. De man komt met kleinere prooien zoals gezegd. We zagen dat hij vinken bracht, en kleine bonte spechten maar ook kieviten en merels.

 


Welke prooi wordt gekozen?


Froona Veldhuis zegt hierover op haar website : falcoperegrinus.org
De slechtvalk selecteert zijn prooi op zaken die anders zijn dan normaal, zoals b.v. vreemde tekeningen; hij slaat vaker een mannetjeseend vanwege het kleurige patroon, dan een wijfje. Maar hij slaat ook baltsende vogels in de lucht: mannetjes die vreemde balts capriolen maken in de lucht zijn een gemakkelijke prooi voor de slechtvalk.
De slechtvalk zit graag op een hoge plek de activiteiten te bekijken van andere vogels binnen zijn gezichtsveld en dat is ver: 2-3 km in de omtrek. Het zicht van de Slechtvalk is formidabel! Daarbij laat hij vele vogels gewoon hun gang gaan, zonder ook maar enige actie te ondernemen. Kennelijk wachtend op één die wat mankeert, afwijkend gedrag vertoond, geïsoleerd is of hem extra stimuleert. B.v. een afwijkende zwarte of witte duif in een tros grijze duiven. Postduiven die in een voor hen onbekend landschap worden vrijgelaten en de aandacht trekken van de slechtvalk, of een uitgeputte trekvogel, een zeevogel die ver uit koers is geraakt. Vanuit zijn hoge positie start de slechtvalk dan de aanval.

Over de jachttechniek in een volgend blog meer.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs