Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Voedsel genoeg?

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | maandag 15 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 72x

Het was 10 april en ik keek even naar wat beelden. Dan zag ik 3 kleine oehoekuikens tussen 4 rattenlijken en resten van een houtduif. Zou dat genoeg zijn voor de kuikens? Als domme vragen bestaan zou dit er misschien eentje zijn.
prooiresten in de groeve van Winterswijk (Gejo Wassink)

Is er genoeg?

Ik hoor het u zeggen: "Natuurlijk is dit genoeg...... zelfs veel te veel voor deze ukkies!"

Maar liefst 4 ratten en een houtduif, waar in hemelsnaam moeten ze dat laten. En natuurlijk ben ik het met u eens. Het ziet er wat voedsel betreft fantastisch uit. In ieder geval tot nu toe.

voedsel van 26 februari t/m 10 april

Als ik even alle prooien bekijk t/m 10 april (Met grote dank aan onze onderzoekers!) tel ik 36 ratten (51%), 18 muizen (26%), 14 konijnen/hazen (20%) en 2 houtduiven (3%).

Dat is gemiddeld 1,6 prooien per dag. En dan weten we nog niet eens wat er buiten beeld allemaal nog is overgedragen aan moeder oehoe. In deze eerste 10 dagen van april is de voorraadkast van deze oehoes dus goed gevuld. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Zoals Ronald eerder schreef zijn er in een nest altijd 'bonusjongen' die alleen overleven wanneer er voldoende voedsel is. Nou....wat mij betreft staan alle lichten hiervoor op dit moment op groen.

Is het menu van deze oehoes normaal?

Nee, niet echt. De Oehoewerkgroep heeft in het verleden zo'n 5000 prooiresten geanalyseerd bij ruim 40 oehoepaartjes. Daaruit bleek dat 51% van het menu uit houtduiven bestond. "Slechts" 7% rat en 3% konijn. Muizen werden nog minder vaak aangetoond.

Zijn deze oehoes rattenspecialisten?

Dat denk ik niet. Oehoes jagen op prooien die ze relatief gemakkelijk kunnen pakken en waarvan er veel zijn. Ik denk dus eerder dat er op deze locatie simpelweg veel ratten voorhanden zijn. En dat kan ook kloppen. Er wordt vlakbij groenafval gecomposteerd. En dat is dan weer tafeltje dekje voor ratten. Ja.....als ik een oehoe was zou ik ook wel op deze locatie willen zitten.


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs