Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Vishaken als klauwen, geen vis is meer veilig

Pieter van den Assem | dinsdag 13 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 716x

We zien de visarend af en aan vliegen met vers gevangen vissen, maar hoe komt de visarend telkens aan zo’n lekker vers visje? De visarend is uniek in zijn soort en een gespecialiseerde visser. In dit blog komen we er samen achter waarom de visarend zo 'n professioneel is in het vangen van vis.
Zelfs de glibberigste vissen zijn door de visarend te vangen. (Foto: Mark Smith)

Bidden voor het eten

Het is een zonnige dag, een échte lente dag, zo’n dag waar je erop uit wilt trekken. Zwevend boven de Biesbosch is een prachtige afwisseling te zien tussen een frisgroen bladerdek van net uitgeschoten wilgen en de donkere wateren die zich als een labyrint door het landschap manoeuvreren.

Met zijn arendsoog spot de visarend een glinstering in het water, was het een weerkaatsing van de zon op het water of was het toch iets anders? Al snel vliegt de visarend richting de nog onbekende glinstering. Biddend boven het water observeert de visarend wat hij zag, al snel verraden meerdere glinsteringen van de schubben dat het om een vis gaat... precies wat hij zocht! Visarenden gebruiken net als torenvalken de methode genaamd ‘bidden’, hierbij zweven ze net als een helikopter boven het water. Hierdoor heeft de visarend overal en altijd een ‘zwevende’ uitkijkpost, erg handig dus!

Een vliegende grijpmachine

Voordat de vis het door heeft is het al te laat, met klauwen vergelijkbaar als een grijpmachine is er geen ontkomen aan. Nu denk je vast, maar waarom vangen andere roofvogels dan geen vis als het de visarend zo makkelijk af gaat. Nou… de klauwen van visarenden zijn uniek in zijn soort, jaren van evolutie hebben ervoor gezorgd dat de klauwen geheel aangepast zijn aan het vangen van vis. De ‘voetzolen’ van een visarend hebben een unieke eigenschap, ze hebben namelijk ontzettend veel grip. Want ja hoe wil je anders zo’n glibberige vis vasthouden!

Vergeleken met andere roofvogels staan de klauwen van de visarend op een bijzondere manier gericht, ze staan namelijk in de vorm van grijphaak. Al deze eigenschappen maken de visarend een echte visser en dat komt goed uit in de visrijke Biesbosch.

Voor altijd samen

Op sommige momenten lijkt het alsof ons koppeltje niet vaak bij elkaar zijn, maar uit betrouwbare bronnen (*kuch* de boswachters *kuch*) heb ik vernomen dat ze geregeld vaak in en rondom het nest bij elkaar zijn. Geen zorgen dus! Wist je trouwens dat visarenden zeer trouw zijn hun partner? In het volgende blog zal ik jullie daar meer over vertellen! Tot snel.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs