Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Visarend te volgen bij Beleef de Lente!

Harm Blom | zondag 21 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 886x

Dit jaar is er een koppel visarenden in de Biesbosch te volgen bij Beleef de Lente. Uniek! En dat exact 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed in 1421, waar uiteindelijk de Biesbosch uit ontstaan is! Deze iconische roofvogel kan elk moment terug komen vanuit het overwinteringsgebied. Spannend!

Om de Sint Elisabethsvloed en de Biesbosch op een bijzondere wijze te markeren kunnen we dit jaar op een unieke manier het gedrag van een iconische roofvogel volgen. Dat gewoon vanaf de bureaustoel of de luie bank. De visarend is pas recentelijk als broedvogel verschenen in Nederland en inmiddels broeden er drie paar. Alle drie de paren in Nationaal park de Biesbosch. Om 600 jaar Biesbosch te vieren staat er speciaal een nieuwe vlog klaar genaamd 'Welkom bij de Visarend in de Biesbosch'. Kijk snel om meer over de visarend in de Biesbosch te weten te komen!

 
Sleutel tot succes

Hopelijk beleven we dit jaar een succesvol broedseizoen van de soort. Natuurlijk hopen we dan ook dat het paar van de 'camera' mooie zaken voor de populatieontwikkeling gaat verrichten. De afgelopen jaren bleek met name het rustige viswater in de afgesloten natuurontwikkelingsgebieden populair. Nieuwe Biesboschgebieden die er bij kwamen om de rivieren ruimte te geven. Dat afgesloten en visrijke gebieden de doorslag geven blijkt wel uit het feit dat in 2020 bij elk paartje drie jongen zijn uitgevlogen.

 
Zorgvuldigheid boven alles

De aanloop van dit project heeft maanden geduurd en alles is erop gericht om verstoring te voorkomen. De locatie is bewust gekozen omdat dit nest niet bereikbaar is. We hebben er tevens ook zelf continue zicht op. De camera en het materiaal is in natuurlijke kleuren geverfd en zo geplaatst dat het nest en de tak waar het nest in zit niet worden gebruikt. Verder staat de apparatuur die nodig is voor de livebeelden aan de vaste wal. Op die manier kunnen wij op een afstand aan de verbinding blijven werken en wordt eventuele verstoring voorkomen. Ben je benieuwd hoe de camera's geplaatst zijn? Kijk snel de vlog 'Hoe komt die camera daar?'.

 

Samenwerking

De afgelopen weken zijn boswachters van Staatsbosbeheer in nauwe samenwerking met Luc Enting Films en Vogelbescherming Nederland druk in de weer geweest met een zorgvuldige uitvoering van het plaatsen van de camera. Dit moest ruim voor aankomst van de vogels gebeuren. De voorbereidingen zijn al gestart in het najaar van 2020. Het project is mede mogelijk gemaakt door Natuurhuisje.nl. De boswachters en Vogelbescherming Nederland zijn dan ook behoorlijk trots dat het is gelukt.

 

Nu maar afwachten

De afgelopen seizoenen hielden een aantal fanatieke vogelaars uit de Biesbosch-regio de nesten van een afstandje met een telescoop in de gaten. Meestal arriveerden de vogels dan vrij snel na elkaar vanaf 25 maart. De komende dagen worden wat dat betreft spannend! Hebben de vertrouwde visarenden een veilig winterverblijf gehad in Zuid-Europa / West-Tropisch Afrika. Het overwinteringsgebied van visarenden. Op 11 maart raasde storm Egbert nog over ons land, maar gelukkig heeft het nest dat overleefd. Het is nu echt wachten totdat we de eerste visarend gaan zien!

 
Samen genieten!

Dit seizoen nemen wij, boswachters Harm Blom en Thomas van der Es, jullie mee in de wonderde wereld van de visarenden in de Biesbosch. We zijn heel benieuwd wat we allemaal te weten gaan komen over de 'Biesbosche' visarenden en zijn broedseizoen. Hebben ze succes en krijgen ze jongen? Wat betreft hun prooikeuze? We zijn samen met het team vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland razend benieuwd! Via dit blog , clipjes en sociale media proberen we jullie op de hoogte houden. Mocht je zelf echter iets bijzonders zien, schroom dan niet ons te tippen! Wij kunnen natuurlijk niet 24/7 de camera’s in de gaten houden, maar kunnen altijd even terugspoelen! We gaan er zeker van genieten.


p.s. nu maar hopen dat de grote Canadese gans verderop gaat zitten;)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs