Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vijfde tussenstand (123 dagen)

Roos Tol | dinsdag 6 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 435x

Met de zomer op onze hielen maar beslist niet altijd een zomers gevoel gaan we de laatste maand van Beleef de Lente in. De vijvervogels stellen ons daarbij niet teleur; met hun kroost laten ze het lentegevoel nog even leven.

Want echt nieuwe soorten – vogels of andere dieren – hebben we niet waargenomen, maar wel héél veel jonge vogels.

Juvies

Hele families koolmees en pimpelmees weten de weg naar de vijver te vinden. Op warme dagen is er soms geen tellen meer aan. Laten we het maar samenvatten met dat echt oer-Hollandse woord “gezellig”!
De stunteligheid, het zoeken naar de juiste manieren, het bedelen als pa of ma er even bijkomt, het is allemaal even leuk om te zien.

Welke jongeren zijn hier gemeld?
Appelvink, goudvink, groenling, grote bonte specht, koolmees, lijster, merel, pimpelmees, roodborst, vink, zanglijster, zwarte mees en zwartkop juveniel kwamen voorbij.

Het is lang niet altijd gemakkelijk om de jonge vogels te herkennen – zeker niet als ze maar kort in beeld komen. Gelukkig hebben we goede toeschouwers. En voor pa en ma is er nooit enige twijfel.

Merel

Van alle juveniels zijn de mereljongen het meest gezien. Die hebben dus echt een aardje naar hun vaartje. 3448 keer werd een volwassen merel gemeld, 133 keer hun jong. Merels kunnen niet alleen zeer overtuigend en meeslepend badderen, ze komen ook graag eten zoeken en nestmateriaal.

Volwassen vinken zagen we vaker dan volwassen merels, maar vinkenjeugd (15) weer minder dan mereljongen. Pimpelmezen (2573) zijn ook bijna niet weg te slaan bij de vijver en hun jongen (55) volgen graag hun voorbeeld.
Koolmees ouders winnen nog van de pimpels: 2775 maal gesignaleerd!

Witborstje

Een jonge roodborst, al heel herkenbaar aan het koppie met de ronde oogjes, lijkt misschien nog het meest op zijn infraroodlicht-ouders; vaste laatste badgast die door de kijkers liefdevol het witborstje wordt genoemd wanneer de dagcam overgaat in de nachtcam.

BBB

Eén keer werden dikkopjes bespeurd, jonge kikkertjes dus. Dat zou leuk zijn als we die nog uit de vijver zien kruipen!
Verder is er een categorie die niet in de lijst voorkomt: de BBB. Buiten-Beeld-Badderaar. Een serieus te nemen soort, want een goede BBB’er kan de lens behoorlijk onderspatten!

Zo blijven we met elkaar genieten, benoemen, herkennen, vragen stellen.
Op naar de laatste weken!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs