Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Vieze vrouwen

Arda van der Lee, STORK | donderdag 18 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 875x

Handig voor ons als een ooievaar een ring heeft, zo kan je de vogel herkennen. Mij begon de opsomming van Leo van alle ooievaars in de buurt wat te duizelen, maar bij ons paar geeft de ring van Pa houvast. En de groene ring bij het nest te B. Zo kunnen we zien wie de man en wie de vrouw is.
Vieze buik. Foto Arda van der Lee

Maar op veel nesten ontbreken de ringen aan de poten. Wie is dan wie, wie is de man, wie is de vrouw? Duidelijk op het moment dat ze paren, maar daarna........? Het verschil is eigenlijk niet te zien.

Modder

Maar opgelet, modder brengt uitkomst. Modder in de nesten, modder in de weilanden. Want dat het met al die regen modderig is, moge duidelijk zijn. En de bewoners gaan af en toe weleens door de poten en zitten lekker weggedoken in het nest. En daar krijg je met al die natte aardklonten en modder een vieze buik van. Of je schooiert in de modder op zoek naar wat eetbaars, en keert terug met modderpoten

Vieze vrouwen

En laat dat nu toch handig voor ons zijn. Want bij de paring klimt het mannetje met die vieze buik of modderpoten bovenop het vrouwtje. Gevolg; de vrouwtjes krijgen een vieze rug. En zolang dit natte weer aanhoudt, kan je dus ook duidelijk bij niet geringde ooievaars zien wie het vrouwtje is. Gewoon de vieste van de twee.
Kijk maar naar het verschil op beide foto's, duidelijk toch wie het vrouwtje is?!

Zo heeft elk nadeel ook zijn voordeel!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs