Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Nijlgans

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Kauw

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Vieze vrouwen

Arda van der Lee, STORK | donderdag 12 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 191x

Handig voor ons als een ooievaar een ring heeft, zo kan je de vogel herkennen. Leo heeft dat in de vorige blog uitgelegd. Mij begon de opsomming van alle ooievaars in de buurt wat te duizelen, maar bij ons paar geeft de ring van Pa houvast. Zo kunnen we zien wie de man en wie de vrouw is.
Vieze buik. Foto Arda van der Lee

Maar op veel nesten ontbreken de ringen aan de poten. Wie is dan wie, wie is de man, wie is de vrouw? Duidelijk op het moment dat ze paren, maar daarna........? Het verschil is eigenlijk niet te zien.

Modder

Maar opgelet, de modder in de nesten brengt uitkomst. Want dat de nesten met al die regen modderig zijn, moge duidelijk zijn. En de bewoners gaan af en toe weleens door de poten en zitten lekker weggedoken in het nest. En daar krijg je met al die natte aardklonten en modder een vieze buik van. 

Vieze vrouwen

En laat dat nu toch handig voor ons zijn. Want bij de paring klimt het mannetje met die vieze buik bovenop het vrouwtje. Gevolg; de vrouwtjes krijgen zo ook een vieze rug. En zolang dit natte weer aanhoudt, kan je dus ook duidelijk bij niet geringde ooievaars zien wie het vrouwtje is. Gewoon de vieste van de twee.
Kijk maar naar het verschil op beide foto'ss, duidelijk toch wie het vrouwtje is?!

Zo heeft elk nadeel ook zijn voordeel!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht