Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Wim Bovens

Door Marlon de Haan
Beleef de Lente

Vier donderstenen

Marlon de Haan | zondag 24 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 643x

De donsvacht maakt plaats voor de prachtige bruine veren van de torenvalk. Nog twee weken en dan zijn onze Daltons waarschijnlijk uitgevlogen. Wat hebben we al kunnen genieten van deze dondersteentjes!
Koolmees als prooi voor de vier jonge torenvalken.

De jonge torenvalken lijken steeds meer op hun volwassen soortgenoten. De vleugels worden al goed beoefend door rek-en-strek oefeningen. Witte donsvacht trekt weg voor de juveniele veren van de torenvalk. ‘Juveniel kleed’ betekent het eerste verenpak die ze krijgen als ze het nest verlaten. Snel ruien vogels de veren om ‘adulte’ veren te krijgen, omdat deze sterker zijn dan de juveniele veren.

Gevarieerd menu

Aan voedsel geen gebrek, gelukkig. Pa en ma komen vaak aanvliegen met muizen. Laatst konden ze het menu uitbreiden naar vogels: een nest koolmezen was uitgevlogen. Vogels staan niet zo vaak op het menu bij torenvalken als bijvoorbeeld bij slechtvalken. Maar zeker jonge vogels zijn een makkelijke prooi omdat ze nog niet goed zijn in het vliegen. Daar maakt elke slimme roofvogel (of roofdier) gebruik van, natuurlijk!

Kattenkwaad

Niet eenmaal, niet tweemaal, maar flink wat keren hebben de deugnieten hun ouders bedankt voor de voederbeurten door ze een witte douche-beurt te geven. Ook zijn de staartveren van ma erg interessant om aan te knabbelen. Misschien is het ma toch wat te veel geworden, want ze slaapt nu al een aantal nachten niet meer in de nestkast. Of misschien willen de Daltons wel graag afstand van hun ouders. Ze zijn tenslotte (bijna) geen kind meer...


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs