Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vier bloggers en een nestkast

Peter de Vries, NIOO | vrijdag 15 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1122x

Het hangt in de lucht, het voorjaar staat op het punt van beginnen. Vier bloggers gaan dit jaar de Beleef de Lente koolmees voor jullie volgen en alle gebeurtenissen van commentaar voorzien. Het gaat een bijzonder jaar worden, maar daarover later meer.

Op het moment dat ik dit schrijf, is het heerlijk weer. De zon schijnt en het lijkt wel alsof het lente is. Merels, koolmezen en vinken scharrelen door de tuin. ’s Morgens zingen alweer de grote lijster, merel en roodborst. De lange donkere dagen zijn voorbij en langzaam schuiven we de lente in.

Voor de koolmees zou het best weleens een hele goede lente kunnen worden, de voortekenen wijzen daar toch wel een beetje op. Hierover meer in een later blog, maar ik kan wel verklappen dat het raadzaam is zo tegen de schemering eens naar de camera’s van de koolmees te kijken. Ik verklap niets, maar het kan de moeite waard zijn!

Vier bloggers

Dit jaar vullen we het blog van de Beleef de Lente koolmees met maar liefst vier bloggers. Ieder doet dit in haar/zijn eigen stijl en inbreng. Om een idee te krijgen wie dit jaar die bloggers zijn stel ik ze hieronder even aan jullie voor.

Sienna komt uit Lettele, niet ver van Deventer. Van jongs af aan vindt ze de natuur al heel erg interessant. Wat haar vooral boeit is het feit dat de natuur nooit ver weg is. Ze noemt zichzelf geen fanatieke vogelfanaat maar kijkt graag naar het gedrag en onderlinge interacties van vogels.

Bernice_G komt uit Wageningen en doet op dit moment een Master Biologie aan de Wageningse University (WUR). Hier is ze zich aan het specialiseren in ecologie en gedrag. Ze heeft een thesis gedaan op het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie – www.nioo.nl) over de relatie tussen zang en dominantie bij koolmezen. Op dit moment doet ze een thesis over bonte vliegenvangers en trends in trekgedrag. Ze helpt mee aan het ringen van vogels op de campus van de WUR en gaat er graag op uit om vogels te kijken en te fotograferen.

Bernice_S woont in Bennekom en doet haar PhD op het NIOO. Ze doet hier onderzoek aan de ‘persoonlijkheid’ van koolmezen. Ze kijkt hoe deze gevormd wordt door genen en de omgeving. Hiervoor volgt ze een populatie koolmezen in een bos niet ver van Arnhem. Tijdens het broedseizoen kijkt ze dus in heel veel nestkasten. Bernice ziet zichzelf niet als echte vogelaar maar vindt het wel heel erg leuk om te kijken hoe ze zich gedragen en hoeveel variatie er is. Naast al dit onderzoeken leest en reist ze erg graag en wandelt ze graag door de natuur.

En dan de auteur van deze post, Peter. Hij werkt al heel erg lang bij het NIOO en werkt hier mee aan onderzoek aan kleine zwanen, ganzen (brandganzen en kleine rietganzen), scholeksters en natuurlijk holenbroeders als koolmezen en bonte vliegenvangers. Dit broedseizoen is hij veel in ons onderzoeksgebied op de Hoge Veluwe te vinden, dus vele koolmeesouders en jongen gaan door zijn handen. Naast zijn werk is hij een fanatiek vogelaar c.q. twitcher. Daarnaast schrijft, leest en reist hij heel erg graag.

Het gaat een goed en heel erg spannend voorjaar worden. Hoe het precies loopt weten we natuurlijk (gelukkig zou ik willen zeggen) nog niet. We gaan het met z’n allen beleven, wij hebben er in ieder geval enorm veel zin in.

 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs