Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Verwarring over terugkeer grutto

Tineke Hoekstra | zondag 3 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 18x

Als de camera’s van Beleef de Lente in de zomer worden uitgezet, verlangen de vrijwilligers al weer naar het volgend seizoen. Niets gelogen. Het voorjaar, staat nu eenmaal voor de lente en …de terugkeer van de grutto!

Wie de afgelopen tijd waarnemingen.nl heeft gevolgd zag dat onze grutto's al vroeg waren gearriveerd. Te vroeg, zelfs voor klimaatkenners. Het nieuws van 3 februari haalde het AD en nieuwsgierige vogelspotters trokken massaal naar het Landje van Geijsel, onder de rook van Amsterdam.

Verenkleed

Beleidsmedewerker van Vogelbescherming Nederland en grutto-kenner Bernard de Jong wilde het ook wel even met eigen ogen zien. Een grote groep grutto’s zat op flinke afstand, maar zijn het IJslandse of Nederlandse?
Het verenkleed bood geen uitkomst -  want in de winter nagenoeg hetzelfde. Onze eigen grutto’s zijn wat groter en hebben een langere snavel, maar ja, er zijn ook grote IJslandse exemplaren met een lange snavel. De Jong durfde het niet met zekerheid te zeggen. ,,Pas als de eerste geringde Nederlandse broedvogel wordt gespot weten we het zeker'', luidde zijn commentaar. Dus werd de wel erg vroege terugkeer van de Hollandse grutto’s niet in de annalen bijgeschreven.

Soms is geduld op z’n plaats en moeten we onze grutto’s gewoon even de tijd geven om vanuit het verre Afrika terug te vliegen.

En één ding klopt wel: Als deze blog online komt, draaien de camera’s van Beleef de Lente al op volle toeren en zijn ook onze grutto's gearriveerd.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs