Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vervolg op elke dag een eitje.

Annelies Marijnis | donderdag 23 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 922x

21 mei is het eerste ei gelegd en op 22 mei lag er een tweede ei bij. Het is blijkbaar even wachten op ei nummer 3. Op het moment dat ik dit schrijf, liggen er nog maar 2 in. Zo gek is het niet dat er nu pas met de ei-leg is begonnen zoals uit de blog van Hein blijkt.

Uit een groot onderzoek (bron Sovon) is gebleken dat er rond 31 mei een piek is in de eileg maar uit een kleiner onderzoek bleek dat de vogels 10 dagen eerder begonnen met eieren leggen. En dat klopt tot op de datum precies, 21 mei, met de Huiszwaluwen van Beleef de lente.

Op de camera is te zien dat het vrouwtje, want die zit het grootste deel van de tijd op de eieren, de eieren onder zich schikt zodat haar broedvlek de eitjes kan verwarmen. De broedvlek is een kaal stukje buikhuid wat erg doorbloed is zodat er veel warmte aan de eieren wordt afgegeven. Af en toe is ze even weg en dan kunnen we goed de eitjes zien. Vaak zitten man en vrouw ook gezellig samen op het nest. In het boek Zwaluwen van Gaast van Theunis Piersma wordt vermeld dat er ook mannetjes zijn gevonden met kale rode broedvlekken maar ze zijn wel in de minderheid. Maar het vrouwtje doet het meeste werk voor wat betreft het bebroeden van de eieren.

 

Dus nu geduld tot einde eerste week van juni.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs