Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Els van de Donk, elswonderewereld.nl

Door Margot de Kam

Verslag van de zevende week

Margot de Kam | zondag 19 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 781x

Samenvatting van 12 tot 18 april vanuit de gegevens van OZ/waarnemingen. Deze week is het verslag gemaakt door Eleonora’s valk : Wat zit Vrouw toch prachtig mooi, hoog in de ‘hoge antenne’ van de Morteltoren. Het is haar favoriete plek als ze door Man ’s ochtends is afgelost van het broeden.

Eén van onze trouwe Morteltorenbezoekers zag haar daar afgelopen donderdag en maakte er een foto van. Vanuit de antenne overziet Vrouw Slechtvalk haar hele territorium, ruwweg 3 kilometer alle kanten op. Hoe ging het afgelopen week met het Slechtvalkenpaar?

 

Zondag 12 april

was het Eerste Paasdag, onze nachtwacht Birdie noteert dat vrouw met regelmaat wakker is, weer slaapt, draait en schuddelt. Rond half zeven wailt en chupt ze, ze legt de eieren nog maar eens goed, in de verte is vanaf de roostercam een vliegende valk te zien. Misschien was het man, want bijna een uur later staat vrouw op, gaat via het rooster naar de rand van de torenring. Waarschijnlijk vond daar een prooioverdracht plaats want even later komt man de kast in en gaat op de eieren.

Kwart voor tien landt vrouw weer op het rooster, maar dringt niet aan om het broeden over te nemen en blijft op het rooster zitten, haar veren moeten ook nog gepoetst worden (en dat vindt onze man prima!). Na een half uur moet hij er toch aan geloven. Met protesterende chups staat hij op en vertrekt.

Het ritueel van broeden, draaien, schuddelen, soms steentjes eten voor de spijsvertering en af en toe even poetsen gaat weer verder. In de middag broedt man nog een paar uur, dan vrouw weer. Rond 18 uur gaat ze ineens gakkend naar het rooster, kijkt alle kanten op en gaat dan terug naar haar eieren. Man komt 2 keer kort op het rooster kijken en is dan meteen weer weg. Als het gaat schemeren in De Mortel lijkt vrouw rond 21 uur helemaal klaar voor de nacht.

 

Weer een vreemde slechtvalk!

De Tweede Paasdag kabbelt lekker voort, man lijkt wat vaker de eieren te reorganiseren en te schuddelen als vrouw. Na gisteren maar 3 keer gewisseld te hebben met broeden, is het vandaag 7 keer. Zou dit komen omdat er weer een vreemde valk rondhangt? Rond 16 uur zit man op de eieren als er een vreemde Slechtvalk op de hoek van het rooster landt. Man chupt en zet z’n rugveren hoog op, maar blijft op de eieren zitten. Na nieuwsgierig in de kast gekeken te hebben vertrok de vreemde weer. Zie de clip: Toch weer een vreemde  

 

14 en 15 april

verlopen rustig, met een mooie actie van man: draai-schuddelen. Het blijft soms een heel gedoe voor hem om de 4 eieren goed onder zich te krijgen, ze te draaien en te schuddelen... dus blijft hij tijdenlang bezig (en genieten wij als kijkers mee ;)  Beide dagen is er maar 3 keer gewisseld, ondanks dat V af en toe boos chupt (weer een vreemde in de buurt?).

 

Lange broedbeurt voor man

De volgende dag, 16 april is het prachtig weer, met een strakblauwe lucht. Vandaag valt op hoe enorm lang man op de eieren heeft doorgebracht: maar liefst 8 uur! Tussen 6.22 uu ’s ochtends en 15.32 uur is vrouw uit beeld. Ze neemt het er nog even van, voordat ze straks 4 stuks kroost heeft? Of ze zit lekker in de antenne uit te waaien? Of toch even spierballen laten zien aan ‘rondhang-juuvs’ oftewel jonge slechtvalken die nét te vaak naar haar smaak in de buurt komen. We weten het niet, want we hebben er geen geregistreede camerabeelden van. Wel hebben we vanuit het veld berichten gekregen dat er 2 vreemde valken te zien waren... dus mogelijk een beetje van alle 3: rustig aan doen, lekker uitwaaien en poetsen én jonge andere valken wegjagen. Echt boos gedrag werd door onze ‘veldwaarnemers’ niet gezien bij man en vrouw. Rond kwart voor zeven ’s avonds komt vrouw het broeden van man voor de nacht overnemen, met een mooi ‘gesprek’ tijdens de overdracht: Does lief

 

Vrouw zegt boos ‘boe’

en jaagt vreemde weer weg. Dat was vrijdag opnieuw nodig, weer de (waarschijnlijk 3e jaars jonge) slechtvalk met 1 ring. Rond kwart over 11 staat vrouw ineens op van de eieren, stapt naar voren en gaat heel hard gakken. Er blijkt een vreemde slechtvalk op het hek boven de kast te zitten, die even later op het rooster landt. Een paar ‘chups’ van vrouw waren voldoende om de (nu nog speelse) jonge slechtvalk weg te jagen.

 

Vandaag, 18 april

De tijd tot het hatchen wordt almaar korter. De nestcam is zelfs ingezoomd, zodat een eventuele ‘pip’ direct te zien is. Vanochtend rond half zeven bracht man een klein vogeltje (waarschijnlijk een mees) als prooi, die hij in de kast aan vrouw overdroeg. Zie clip Prooioverdracht in de kast  Man heeft weer veel gebroed vandaag. Bij de wissel van half vijf kwam vrouw met een lekkere volle krop de kast in; ze heeft vandaag een duif geslagen, vanaf het dak is er ‘gepluk’ gezien: waaiende veertjes.. Het is 19.30 uur; ruim 700 mensen kijken mee, in de hoop op een ‘pip’ of ‘hatch’ van het 1e Slechtvalkkuiken. Als het zover is, volgt daar een apart blog over.

 

Nieuw OZ-sheet vanaf het ‘Hatchen’ van de eieren...  

of eigenlijk: vanaf de eerste ‘pip’ mogen waarnemingen genoteerd worden op het nieuwe Excelsheet ‘Hatch t/m vliegen’. Daarin houden we o.a. bij wie van de valken voert en hoe lang, of bijvoorbeeld het ‘samen voeren’ dat M en V vorig jaar zo mooi deden. Later gaan de kuikens ook zelf eten, daar is ook een kolom voor. De kolom ‘Totaal voeren’ hoeft niet ingevuld te worden, die wordt automatisch berekend als in de kolommen ‘M voert’/’V voert’/’Samen voeren’ de tijd (in minuten) ingevuld worden. Dank voor alle OnderZoekers en óp naar de eerste pip!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs