Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Verslag van de zesde week

Margot de Kam | zondag 12 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 750x

Zes weken Beleef de Lente 2020 maakten we al mee met de slechtvalken. Ze broeden ruim drie weken nu. Deze week is het verslag gemaakt door Ciryon.

Broeden, broeden, broeden!

De week verloopt rustig voor ons slechtvalken paar. Nog ruim een week broeden en dan komen de slechtvalk kuikens uit het ei.

Dan wordt het een drukte van jewelste voor Man en Vrouw. Dan wordt het een paar maand lang voortdurend aanslepen van prooien. Zo zorgen ze ervoor dat de kuikens zo snel als maar kan zelf op de vleugels kunnen. Vóór de winter valt moeten ze volledig zelfvoorzienend zijn. Dat is best een hele klus.

Nu is het nog heerlijk rustig. Man en Vrouw wisselen elkaar overdag regelmatig af in het broeden. Door dat afwisselen behoudt Vrouw haar conditie en vliegspieren. Als ze al die tijd alleen zou broeden, zou ze daar veel op inleveren. Dat kan gevaarlijke situaties voor haar en haar jongen opleveren. Het is dus zaak dat ze goed in conditie blijft.

Tot onze verbazing krijgt de veel kleinere Man toch ook alle vier eitjes lekker warm onder zich gestopt. Dat een halve dag broeden wel wat kost, zien we ook aan hem. Als hij afgelost wordt van zijn broedbeurt, dan lijkt hij wel wat stram in de ledematen te zijn. Hij strompelt zowat naar de drempel, zet af en verdwijnt boven het bos uit beeld. Prachtig zicht hebben we door de nieuwe nestcamera op het af- en aanvliegen van de slechtvalken. Dat zal straks ook mooie beelden opleveren als de jongen leren vliegen.

Vrouw moet ook af en toe nog een vreemde dame uit haar territorium wegwerken. We zien haar soms stampvoetend op het rooster staan om de vreemde te intimideren. Man werkt in het wegjagen van indringers trouwens dapper mee. We zagen via de nestcamera dat hij een indringer een tik verkocht. Tot nu toe lijken deze indringers echter geen echte bedreiging te zijn en worden ze iedere keer weer snel uitgeleide gedaan.

De nachtdienst bij het broeden is voor Vrouw. Iedere avond genieten we van het avondritueel, waarbij Man liefst zo lang mogelijk op de eitjes wil blijven. Hij paait haar met zachte chupjes alsof hij zeggen wil: zie je wel hoe goed ik dit kan! Vertrouw er maar op dat ik het goed doe! Uiteindelijk dringt Vrouw aan en kiest Man maar weer eieren voor zijn geld en gaat op de vleugels naar zijn slaapplaats. Waarschijnlijk slaapt hij in een kozijn lager op de toren net onder de ringen.

Het duurt nu niet zo lang meer tot we kuikentjes in de kast hebben.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs