Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Verslag van de vierde week

Margot de Kam | zondag 29 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 748x

Vier Beleef de Lente weken mochten we al meemaken. Het gaat de slechtvalken goed dit seizoen. Ze broeden volop. Ondanks voortdurend vreemd bezoek.

Broeden

Gebroed wordt er geheel volgens de boekjes. Ze broeden nu ongeveer 10 dagen. De man broedt ongeveer een derde van elk etmaal, de vrouw altijd ’s nachts. De eieren worden trouw gedraaid en geschud. Aflossingen gaan soepel, de eieren liggen nooit lang bloot. Vaak brengt de man een prooitje voor de vrouw en neemt dan het broeden over. In beeld bij de kast gebeurt dat ’s morgens soms.

 

Vreemden

Zoals we in de filmpjes Vreemde op rooster en Weer een vreemde valk konden zien hangen er nog altijd andere slechtvalken rond in de buurt van de toren. Dit zijn zwervers. Vaak jonge slechtvalken, die uit nieuwsgierigheid langskomen of kijken of er iets te snaaien valt.

 

Kalenderjaren

Dat een slechtvalk nog jong is kun je zien aan het verenkleed. Een slechtvalk in het eerste en tweede kalenderjaar heeft nog een donkerbruine mantel. De romp heeft geen horizontale, maar verticale streepjes. De kleur van de romp is beige/bruin.
Leeftijd wordt bij vogels anders gerekend dan bij mensen. Nul jaar gebruiken we niet voor vogels. Het jaar dat ze geboren zijn , is hun eerste kalenderjaar. In hun tweede voorjaar zijn ze in hun tweede kalenderjaar. Na de rui die daarop volgt zijn ze in hun derde kalenderjaar en krijgen ze een volwassen verenkleed. Het wordt aangegeven als 2KJ en 3 KJ etc. De slechtvalk in het filmpje Vreemde op rooster was in het tweede kalenderjaar of 2 KJ.

 

Gakken, schelden en alarmroep

De man deelde donderdag twee keer een andere slechtvalk een tik uit met de klauwen. Taylor meldde het in de chat. De slechtvalken van de Mortel staan ongewensten ook vaak uit te schelden, gakken heet dat geluid. Vooral de vrouw doet dat regelmatig vanaf het rooster. Donderdag ook, terwijl de man op de achtergrond de derde tikte. Daarna ging ze er zelf achteraan. Het is te zien in het filmpje onderaan.

De man gakte vrijdag wel een hele aparte roep, alarmerend vanuit de nestkast. We hebben in een ver verleden zijn voorganger, Pa, de eerste man van de Mortel, dat ook eens horen doen. Beide mannen van de Mortel kunnen we horen wanneer ze alarmeren vanuit hun broedpositie aan het eind van het filmpje.


Hoort erbij. Alles verloopt normaal en voorspoedig. Zaterdag zijn er geen derden gezien. Nog ruim drie weken broeden te gaan.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs