Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Verslag van de derde week en iets bijzonders

Margot de Kam | zondag 22 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 788x

Zoals beloofd elke zondag een samenvatting van de gebeurtenissen afgelopen week. Met een wel heel bijzonder mooi beeld erbij deze keer!
tekening door Ciryon: V van de Mortel bij IR

'Onze eigen' vrouw slechtvalk, in rust, voor de eileg, zien we op bovenstaande tekening, gemaakt door Ciryon. Deze bijzonder mooie tekening wilde ik u niet onthouden.

 

 

En een mooie week was het voor de slechtvalken!

Vier eieren is het legsel geworden. De eileg zelf gaat deze vrouw makkelijk af. Zo ziet het er in ieder geval uit. Of ze het zomaar even tussendoor erbij doet. 

 


Steeds vreemden

Er is de afgelopen week, en rond de hele eileg wat onrust rond de toren geweest. Niet ernstig gelukkig. Maar wel zodanig dat de vrouw voortdurend even moest optreden om anderen weg te jagen. De vreemde slechtvalk die we op beeld konden zien leek jong. Twee keer de afgelopen maand zat er zo’n jonge slechtvalk met twee ringen naast de kast in de nacht. Mogelijk zijn ze voor de man en de vrouw niet eens echt vreemden. Het kunnen ook hun eigen dochters zijn. Maar de vrouw vindt nu elk bezoek van een andere slechtvalk ongewenst. Ook uitgevlogen eigen kroost kan later de toren willen overnemen en zijn dus vreemden geworden. Ze begint een nieuw gezin.

 

Waken

Het is waarschijnlijk ook de reden dat ze de man ’s avonds zolang liet broeden, afgelopen donderdag. Zie het filmpje Man mag blijven. Zij bewaakt liever haar terrein nu. In het korte filmpje onderaan de pagina is te zien dat er eerst een slechtvalk langs vliegt, deze duikt plots naar beneden, en wordt dan achtervolgd door de vrouw. De man zit in de kast. Dit gebeurde zaterdagmiddag. Opmerkzame chatters Wilma en Ferdi zagen het live gebeuren.

 

Goed team

Dit sterke slechtvalkpaar is echter een heel goed team. Als het even kan neemt de man direct het broeden over, als zij erop uit moet. De communicatie tussen beiden is heel goed.
Het broeden is nu begonnen. Het duurt ongeveer 33 dagen. Ze lijken woensdag 18 maart, na het derde ei echt te zijn begonnen. De komende weken zullen we vrijwel steeds één van de slechtvalken hun broedwerk zien doen. We hopen op mooie beelden van de aflossingen en prooi-overdrachten. Meer over het broeden staat in blog Vier eieren. Broeden, draaien, husselen en keren.

 

Vrouw achtervolgt derde


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs