Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Verslag van de achtste week

Margot de Kam | zondag 26 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 776x

En wat een superweek was het. Er zijn vier nieuwe slechtvalken gekomen. Dit seizoen is en blijft een feestje bij de slechtvalken van Beleef de Lente. Alles loopt op rolletjes. De kuikens kwamen zonder problemen binnen 24,5 uur uit het ei.

Calimero-ei

Grappig en voor sommigen spannend was het dat de halve lege dop van het ei van het derde kuiken precies over het vierde ei geschoven was. Het was geen hindernis. Het kuiken hoefde alleen van binnenuit zijn eigen schaal te breken natuurlijk .

 

Verliefd

De ouders lijken net zo verliefd op hun kroost als wij die die mooie witte bolletjes met hun roze snaveltjes en pootjes mogen bekijken. Leuk was te zien dat zij de kuikens in hun eitjes hoorden, en precies wisten hoever het was. Vooral de vader kon niet wachten. Hij wilde er zo graag bij zijn. Kijk het filmpje Liefde op hoog niveau. Dit gedrag hebben we nog niet eerder kunnen waarnemen. Dat een man slechtvalk zo dicht naast zijn vrouw gaat liggen en we zo’n affectie zien. Snavelen en teentjes knabbelen. Er is een enorme band en vertrouwen bij dit broedpaar, dat zien we niet bij elk koppel zo.

 

Eten

Donderdag werden meteen in de ochtend al hapjes geprobeerd. Het vinkje dat prooi was, leek echter moeilijk in kleine snippers te knippen. Voedingen moeten altijd even op gang komen. Alsof de valken er steeds weer aan moeten wennen dat ze heel kleine hapjes moeten voeren. Vrijdag stond er lijster, spreeuw en duif op het menu. Zaterdag bracht de man kleine vogels en restjes daarvan. De man is echt graag bij zijn nageslacht. Ook bij bijna elke voeding is hij erbij. Of ze voeren samen. En sommige voederingen doet hij zelf. Hij is er ook voor beschutting als de vrouw weggaat. De vrouw was vroeg in de middag een tijdje weg, vrijdag al, en zaterdag weer.. Zij kwam daarna met duif naar de kast. Zij had er zelf al van gegeten. 

De kuikens doen hun best om de snavels open te sperren met gerekte nekjes. Ze kwetteren er op los. Regelmatig kukelen ze om. Wonderlijk snel staan ze weer overeind daarna, net tuimelaars.

 

Spartaans

Overigens zijn de ouders  zorgzaam maar niet zachtzinnig. Als een kuiken onder het warme ouderlijf wil uitpiepen wordt het in de lurven en de kladden gegrepen. We zagen beide ouders dit doen. Ze pakken met de snavel zo’n jong bij de kruin of de snavel om het op de juiste plaats te zetten. Zie onderstaand filmpje.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs