Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Biddende ijsvogel (Foto www.jeroenstel.com)

Door Jelle Harder

Verloop broedseizoen 2017, eerste indrukken

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | vrijdag 2 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 974x

We volgen met zijn allen het wel en wee van één paartje ijsvogels in Dongen. Het gaat daar goed. Eerste broedsel uitgevlogen, tweede broedsel gaat voortvarend. Als we wat ruimer kijken, hoe is op dit moment de ontwikkeling in het werkgebied van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek?
Visoverdracht (Foto www.jeroenstel.com)

Wat was de verwachting?

In januari 2017 was er sprake van een koude periode met vaak temperaturen onder nul. In Gooi en Vechtstreek (G en V) drie weken ijs met een derde week waarin de meeste visplekken waren dichtgevroren. Die derde week zou ongetwijfeld te zien zijn in een lager aantal broedparen in 2017 was de verwachting. Voorspeld werd dat naar schatting 10-15% minder paartjes aanwezig zullen zijn.

In 2016 telde de IJsvogelwerkgroep het record aantal van 87 paar ijsvogels. Met 10-15% minder is de verwachting voor 2017: 74-78 paar.

 

Eerste indrukken G en V in 2017

Op 19 april vertelde ik in mijn blog dat er op 60 locaties al één of meerdere keren een ijsvogel op een broedlocatie was waargenomen. Nu is het 2 juni, resultaat:

Er zijn met zekerheid al 67 paar ijsvogels vastgesteld. Hiervan zitten er 62 in de ijsvogelwanden en zijn 5 territoria vastgesteld.

Een territorium is een broedplaats waarvan je de exacte broedplek niet kent. Maar met een voldoende aantal waarnemingen in de goede tijd van het jaar kun je dan aannemen dat er sprake is van een broedpaar.

 

Nog te verwachten toename?

Het broedseizoen loopt nog door tot minimaal eind augustus. Recent kwamen twee meldingen binnen van een broedpaar bij particulieren, die worden op korte termijn gecontroleerd. Het aantal territoria in 2015 en 2016 bedroeg respectievelijk 23 en 24. Nu weten we er pas 5. Dat aantal zal zeker toenemen als alle ‘losse’ waarnemingen die ontvangen worden of te vinden zijn op www.waarneming.nl allemaal zijn geanalyseerd. Het verwachte aantal van 74-78 paar ijsvogels zal vrijwel zeker gehaald worden.

 

Bijzonder broedgeval in Naarden

Bij Beleef de Lente broeden de ijsvogels nu zeven dagen op het tweede legsel. Ook elders zal dat bij de meeste ijsvogels ongeveer het geval zijn. Het uitvliegen is te verwachten in de eerste twee weken van juli.

In Naarden echter, zijn de ijsvogels met een stuntje bezig. Op 1 juni vlogen de jongen uit van het tweede broedsel! Deze nestplek is goed gevolgd, ook de jongen van het eerste broedsel zijn gezien.

Terugrekenend betekent het dat het eerste ei van het eerste broedsel ongeveer gelegd moet zijn op 17 februari! Dat is een evenaring van het record in Twente. In mijn blog van 24 maart meldde ik al dat Peter van den Akker in Twente in 2015 ook een heel vroeg broedsel had. De eerste eilegdatum moet toen ongeveer ook 17 februari zijn geweest. (NB: per abuis meldde ik daar als datum 8 februari).

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs