naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde zwaluwjong redt het ook niet...   *   Voor alle vaders❤️   *   Aan tafel bij de ooievaars   *   Seizoen lepelaars, in 5 minuten   *   Twee jonge huiszwaluwen dood door het slechte weer
Toon alle blogs & vlogs

Door Romke Kleefstra
Sovon Vogelonderzoek Nederland

Verhuisdrift

Romke Kleefstra | maandag 26 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 511x

Kiezen ze voor hun oude nest of gaan ze toch voor het tweede nest? De zeearenden (en de haviken) houden nog even de spanning er in. Dat zeearenden wisselen van nest is overigens eerder regel dan uitzondering...

Nadat begin december de camera bij het zeearendennest werd geïnstalleerd, waren man en vrouw zeearend tot aan de jaarwisseling nog met hun oude nest bezig. Ze bouwden het op met nieuwe takken en zaten frequent voor de camera. Daarna werd het rustiger op het oude nest en gingen we eens op afstand observeren wat het stel aan het doen was. Toen bleek dat ze een eindje verderop ook knutselden aan een ander nest, namelijk dat van de havik. Afgelopen weekend sleutelden ze toch weer aan het oude nest en daarmee blijft het nog even spannend wie nu waar broedt. De zeearenden op het haviksnest en de havik op het zeearendennest of toch andersom?

Wisselen van plek is niet ongewoon bij zeearenden. Sterker nog, het eerste Friese zeearendenpaar – dat dit jaar voor het negende jaar in het Lauwersmeer broedt - heeft er zelfs een handje van. Sinds 2010 komen ze jaarlijks in het Lauwersmeer tot broeden en ieder jaar bouwen ze een nieuw nest in hetzelfde stuk bos, met uitzondering van 2017. Vorig jaar knapten ze hun nest uit 2016 op en brachten daar twee jonge mannen op groot.

In 2014 bouwden ze zelfs twee nesten. Het eerste nest bouwden ze op afstand van hun vaste bosgebied. Toen de broedperiode in maart bijna aanbrak besloten ze op het laatste moment toch nog op hun oude stek een nieuw, tweede nest te bouwen. Daar zat het vrouwtje vanaf 1 april op te broeden. Dat tweede bouwsel leek haastwerk, want halverwege april zakte het uit de boom en vonden we onder de nestboom de restanten van twee eieren. Een stevige noordwester van 7 Beaufort, met uitschieters naar windkracht 8-9 op 14 april 2014 was hier vermoedelijk debet aan.

Dat zal het paar van de Alde Feanen dit jaar vermoedelijk niet gebeuren, want die hebben lang en secuur gewerkt aan hun nieuwe nest, waarvan de fundering al eens eerder vakkundig was aangebracht door een havik. En mochten ze toch hun nest van vorig jaar bezetten, dan weten we dat dat ook al een stormpje of twee heeft doorstaan.


Dit blog is geschreven door...

Romke Kleefstra, veldonderzoeker en coördinator vogeltellingen bij Sovon Vogelonderzoek Nederland. Van jongs af aan komt hij in de natuur en leeft hij voor vogels en muziek. Van de vogels maakte hij zijn werk en als muzikant doet hij het ook niet gek. In 2009 ontdekte Romke in het Lauwersmeer het 2e zeearendennest van Nederland, wat het 1e nest in Fryslân was. Sindsdien is hij betrokken bij onderzoek aan zeearenden en medeoprichter van de Werkgroep Zeearenden Nederland. Hij zag jonge zeearenden uitvliegen in het Lauwersmeer en vorig jaar in de Alde Feanen. ‘Ik observeer nu al 10 jaar broedende zeearenden, maar iedere keer knijp ik mijzelf weer even… onbeschrijfelijk mooi dat deze vogels hier broeden!’.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht