Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Veren maken de vogel (Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Veren maken de vogel

Caroline Walta, STORK | maandag 18 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1390x

De meest gehoorde uitspraak de afgelopen dagen is waarschijnlijk: "wat een wind." Op het dak van het stadhuis doorstaan de ooievaars de storm. Krijgen ze het niet (te) koud op die hoge plek, waar het vaak flink waait?

Het zat vroeger niet voor niets in jassen en dekbedden: veren. Ze zorgen ervoor dat het lichaam eronder op temperatuur blijft.

Het lijf van de ooievaar is omringd door drie lagen veren:

- donsveren: deze zie je bij een volwassen ooievaar niet meer, maar als kuiken zijn ze hiermee geboren. De bedekking lijkt meer op een vacht: kort en pluizig. Ze houden het lichaam warm bij kou en koel bij warmte, maar het dons is niet waterdicht.

- dekveren: dit zijn de veren die wij aan de buitenkant zien, ze liggen dakpansgewijs over elkaar en geven de vogel vorm en kleur. Veren zijn waterafstotend en zorgen dat het lijf eronder droog blijft.

- slagpennen: dit zijn de stevige veren aan de vleugels, die het vliegen mogelijk maken. Bij ooievaars het enige zwart in het witte verenpak*. Het beste zijn ze te zien in de vlucht of als ze hun vleugels spreiden om van het nest te vliegen. De staartpennen zijn vooral om mee te sturen en remmen.

Verzorgende crème

De veren moeten goed worden onderhouden. Veel vogelsoorten - en ook ooievaars - doen dit met een laagje vet. Het vet is waterafstotend en komt uit een klier op de stuit. Met de snavel smeren ze het goedje over hun verenpak.

Niet in je blootje

Vogels besteden een groot deel van hun tijd aan deze verzorging, maar toch slijten de veren door het gebruik. Daarom worden ze regelmatig vervangen, dat heet rui. Bij de ooievaars gaat het ruien heel geleidelijk, zodat ze kunnen blijven vliegen. Het zou niet zo handig zijn als je ineens in je blootje op of onder je nest staat.

*) een enkele ooievaar heeft soms wat zwart in de staart, kijk maar eens naar de clips waarin je de achterkant van pa (met de ring) ziet.

Veren verzorgen (Caroline Walta)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs