Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
jong gebruikt vet uit stuitklier

Door Arda van der Lee
STORK

Veren maken de vogel

Arda van der Lee, STORK | donderdag 8 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1182x

Elke dag wordt de tekening van het verenkleed van de jongen duidelijker. Op hun 'vleugels' is een brede zwarte band te zien. De jonge kuikens hadden alleen donsveertjes, maar nu zijn de dekveren en slagpennen snel aan het groeien.

De dekveren geven een vogel zijn vorm en kleur, onder de dekveren zitten de donsveren voor isolatie. Slagpennen zijn lange, sterke veren die aan de vleugels zitten en samen het vliegoppervlak vormen. En dat hebben onze jonge ooievaars uiteindelijk nodig om over een week of 5-6 het nest te verlaten.

Sturen en landen

En dan zijn er nog de staartpennen, die helpen bij het sturen. Handig om goed op het nest te landen. Op het filmpje ‘aankomst van pa’ is dat goed te zien. De staartpennen gaan vlak voor het landen omlaag.

Poetsen

Vogelveren vergen veel onderhoud. Als een vogel zijn veren poetst, doet hij dat om losgeraakte baardjes (= microscopische haakjes, die in elkaar grijpen en de veer een samenhangend oppervlak geven) weer met elkaar te verbinden. En vaak smeert hij er gelijk wat vet (talg) op, dat hij zelf in zijn stuitklier maakt (clip 3 juni). Dat maakt de veren extra waterdicht. En dat is wel nodig met de regen van de afgelopen dagen.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs