Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Veldverslag 3: 17 nesten and counting

Camilla Dreef | zondag 24 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 956x

Anderhalve maand na aankomst in de kolonie wordt er druk gebroed door de lepelaars. Minimaal 17 nesten kon Camilla tijdens haar bezoek aan de kolonie tellen.
Blauwe reiger komt aan bij de kolonie (Foto: Arjan Dwarshuis)

Voorjaarskriebels

Het is officieel lente en daarmee kwam ook de zon achter de wolken tevoorschijn. Vrijdag begon het ook bij mij te kriebelen. Mijn eerste zingende tjiftjaf had ik ondertussen via de camera’s van Beleef de Lente gehoord, maar die wil ik natuurlijk ook “in het echt” horen. En hoe zal het met de lepelaars gaan? Hoeveel broeden er al? En hebben de blauwe reigers al kuikens?

17 nesten

Veel lepelaars zijn nog onderweg vanuit hun overwintergebieden naar hun broedgebieden, maar de vroege lepelaars liggen al op hun nesten. Ik telde afgelopen vrijdag 17 lepelaarnesten, hoewel het daadwerkelijke aantal hoger zal zijn. Achterin de kolonie staat een aantal hulsten, waardoor het zicht beperkt is. Ik zie veel witte stippen bewegen, maar het is (nog) niet vast te stellen of daar ook nesten zitten.
 
De paren met een nest liggen op de eieren of zullen binnenkort eieren leggen. Tegelijkertijd werken ze nog aan het nest, zoals we ook zien voor onze camera’s. Ze breken elzentakken af, maar ook op de grond zoeken ze takken. Het lijkt erop dat ze na alle storm voldoende nestmateriaal in de kolonie vinden, afgebroken takken en waarschijnlijk ook resten van gevallen nesten.

Op zoek naar een plekje

In de kolonie zijn ook veel lepelaars aanwezig die nog geen nestplek en/of partner hebben. Er is dus volop activiteit in de kolonie. Gekibbel om nestplekken en partners, vooral als de nesten dicht bij elkaar liggen.
 
Eerste reigerkuikens te horen
De eerste lepelaarkuikens kunnen we waarschijnlijk binnenkort verwachten, maar ondertussen klinkt het geluid van bedelende blauwe reigerkuikens door de kolonie. Ben je benieuwd hoe dat klinkt? Klik dan op deze link.

Camilla Dreef
Ecoloog, lepelaaronderzoeker Buitenliede en vogelaar

Header foto: Arjan Dwarshuis
 
 
 

Broedend lepelaarpaar heeft even een momentje voor elkaar.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs