Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Veldverslag 2: Steeds meer paren en bezette nesten

Camilla Dreef | zondag 3 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 620x

Zeker tien paren hebben een broedplek geclaimd. Nu zijn ze druk bezig met de bouw van hun nest, maar vrijgezellen verstoren de boel. Een verslag van Camilla’s bezoek aan de kolonie.
Rustende lepelaar met opwaaiende veren

Hergebruik nesten

Het is een mooi gezicht, verspreid door de kolonie zie je overal paartjes lepelaars staan. Zij hebben allemaal een broedplek geclaimd. Meestal is dit een oud nest van vorig jaar. Met een opknapbeurt kunnen ze goed hergebruikt worden. Maar er zijn ook paren die een nieuwe plek uitzoeken en een eerste aanzet van een nest hebben gemaakt.

Nijlganzen geluidsoverlast en broedende blauwe reigers

Ook de nijlganzen zitten nog op hun nest. Ze hebben ondertussen onderburen gekregen, namelijk een lepelaarpaar. Ook op de camera laten de nijlganzen zich luid en duidelijk horen. Onze lepelaar schrok zich vandaag rot toen de buren begonnen te roepen, zie filmpje. De meeste blauwe reigers zitten ondertussen stijf op het nest te broeden. In totaal kon ik 24 nesten tellen. Ik ben benieuwd wanneer de eerste reigerjongen zich laten horen.

Vrijgezellen

De meeste lepelaars zijn druk bezig met het verzamelen van nestmateriaal. Zo proberen ze balancerend elzentakken af te breken. Als ze niet aan het bouwen zijn, dan rusten ze met hun kop in de veren, terwijl hun kopveren af en toe mooi opwaaien. Maar nog niet alle vogels hebben een broedplek. Je ziet dan ook regelmatig een derde vogel landen bij de nesten. Met gesnater en snavelgevechten wordt deze dan meestal weer weggejaagd. Zo was er vandaag ook actie voor onze camera, zie filmpje
 
Camilla Dreef
Ecoloog, lepelaaronderzoeker Buitenliede en vogelaar

Lepelaarpaar bezig met het herschikken en opknappen van hun nest


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs