Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Heeft het geholpen?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 19 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 750x

Op de tijdelijke echtelijke scheiding vorige week vrijdag en zaterdag volgde zondagmorgen een goed gesprek waar enige wederzijdse misverstanden uit de weg geruimd werden. Grote vraag is natuurlijk: heeft het geholpen? Is er door vrouw minder gebedelsnurkt en heeft man meer prooi aangevoerd?
Prooiaanvoer van 11 tot en met 17 april

Minder gesnurk, meer prooi

Het antwoord is een voorzichtig ja, op beide vragen. Ik heb de indruk dat vrouw zich enigszins inhoudt als het om het luidkeels benadrukken van haar lege maag gaat. Man doet zijn best ook op minder gewone tijden op 'jacht' te gaan. We zagen dat gisteren bijvoorbeeld toen hij op het gesnurk direct op pad ging en even later met een rups kwam aanzetten, door Geert mooi vastgelegd in het clipje Duif, rups, kauw. Ten opzichte van vorige week is er deze week ook echt wat meer prooi aangevoerd: 87 tegenover 54 vorige week. Ruim 60% meer. Dat mag een naam hebben.

Is het genoeg?

Een vraag van een heel andere orde is natuurlijk: is het genoeg? Zijn 84 prooien, verspreid over 7 dagen, genoeg om vrouws lege maag te vullen. Gemiddeld 12 per dag. Uiteraard hangt het heel erg af welke prooien er zijn aangevoerd. Zitten er elke dag een of twee muizen bij, dan hebben we een heel ander verhaal als wanneer dat niet het geval is. Wat dat betreft is de oogst nog wel een beetje teleurstellend. Het is eigenlijk alleen maar klein grut wat er binnen gebracht wordt: vooral rupsen en larven (zie eerste grafiek). Gelukkig worden ze af en toe afgewisseld met een sappige regenworm en - sinds zondag - de eerste meikevers. Met de voortschrijdende aprilmaand en zonnig en warm weer in het vooruitzicht, verwacht ik die de komende week in grotere aantallen.

Anders dan andere jaren?

Ook deze week geen muizen dus. Eigenlijk is dat al het beeld sinds het eerste ei gelegd werd. Alleen tijdens de eileg stond er 2 keer muis op het menu, op 30 maart een ware muis en op 31 maart een woelmuis. Is dat wezenlijk anders dan in eerdere jaren? Daar lijkt het wel op. Uiteraard moeten we nog een flink aantal dagen en kan er nog van alles gebeuren, maar gerekend over de jaren 2007 tot en met 2019 bedraagt het gemiddelde aantal muizen in de leg- en broedperiode 17,5. Fors meer dus. Tussen de jaren zien we echter grote verschillen, van 8 in 2018 tot maar liefst 39 in 2017. Ook 2009 en 2011 waren schrale jaren met 11 en 10 muizen (zie grafiek hieronder). 2020 blijft ook daarbij voorlopig nog fors achter. Maar zoals gezegd: we hebben nog een week of twee te gaan; het tij kan nog keren. 

Bedelsnurken

Tot slot wil ik het nog even hebben over het woordje bedelsnurken, een woord dat ook na al die jaren nog steeds vreemd in mijn oren blijft klinken. Het is de letterlijke vertaling van het Duitse 'bettelsnarchen', door Klaus-Michael Exo en Wolfgang Scherzinger in 1989 geintroduceerd in hun artikel  Stimme und Lautrepertoire des Steinkauzes in Ökologie der Vögel. Ik kan me niet meer precies heugen wie het 'snurken' in de groep gooide - misschien was ik het zelf wel:) - maar echt snurken is het natuurlijk niet. Niet in de betekenis van de nachtelijke geluiden die soms door - vaak enigszins bierdronken corpulente mannen - voortgebracht worden en die me ooit een keer geholpen hebben op een camping de weg naar de tent terug te vinden na een nachtelijk toiletbezoek. Het woordenboek geeft echter ook andere vertalingen: snorren, zagen, knorren en ronken. Bedelsnorren, bedelzagen ... hmm ... geen van alle dekt wat mij betreft echt de lading. Misschien komt het ook door de combinatie met 'bedelen'. Een beetje een denigrerend begrip ook wat mij betreft. Als een kind dat jurkhangend bedelt om een snoepje of een arme sloeber die zijn magere arm uitsteekt om een stuk brood. 

Geen snurken, geen bedelen dus. Maar wat dan wel? Wie een idee heeft mag het zeggen. Laat je fantasie de vrije loop en gooi het in de chat. Opnieuw is er eeuwige roem te verdienen!

Aantal muizen in de leg- en broedperiode sinds 2007

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs