naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

IJsvogel

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

BOSUIL legt haar tweede ei!   *   Het blijft spannend: wordt het de havik of de ZEEAREND?   *   KERKUIL: vreemde bezoeker of nieuwe man?
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
BDL vrijwilliger STORK

Veilige hoogte

Wim van Nee, STORK | zaterdag 17 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 298x

Best leuk om eens terug te kijken in oude informatie over ooievaars. Je komt al snel tot de ontdekking, dat er tegenwoordig anders wordt gedacht over sommige ooievaarskwesties.

De kikkerkwestie bijvoorbeeld. Hoe komt het toch dat er wordt gedacht dat ooievaars vooral kikkers zouden eten? Als je er over nadenkt dan is het toch niet zo vreemd. Op de webcambeelden zie je dat het voedsel zelden goed herkenbaar is. Als een ondefinieerbaar prutje wordt het uitgebraakt. Behalve als het een kikker is, die herken je gelijk. Logisch dat dan al snel de conclusie wordt getrokken dat ooievaars kikkers eten. Maar ja, één kikker maakt nog geen kikkereter.

Of de hoogtekwestie. Maar al te vaak hoor je dat ooievaars graag zo hoog mogelijk zouden willen broeden. Maar kijk eens goed naar ooievaarsnesten. Zitten die echt allemaal op het hoogste punt van de omgeving? U weet het antwoord al... ooievaars willen niet op de hoogste plek broeden, maar op veilige hoogte. Dat is iets anders dan zo hoog mogelijk.

Vrijdag waren we in het Drentse Wezup om een ooievaar te ringen. De ladder lag klaar, er waren enkele gezellige mensen bij om het ringen mee te maken en een prachtige jonge ooievaar maakte het plaatje compleet. De nesteigenaren hadden de ooievaars afgelopen winter getrakteerd op een mooie nieuwe nestpaal. Een metertje of zes hoog, een veilige hoogte voor de ooievaars ... en voor de ringers ...

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht