Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Veerkracht

Bernice Goffin | zaterdag 16 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 375x

De afgelopen week hebben we een paar keer het geluk gehad om onze kerkuilen in kleur te bewonderen. Pas dan valt op hoe prachtig het verenkleed van de kerkuil wel is. De unieke veren van uilen spelen een belangrijke rol in hun muisstille vlucht.
Foto Shutterstock

Een fantastisch ontwerp

Veren zijn niet alleen heel mooi, hun fantastische en gedetailleerde ontwerp is misschien wel hét geheim achter het succes van vogels. Het mooie van veren is dat ze sterk in vorm kunnen verschillen. Dicht op het lichaam zitten zachte donsveertjes die de vogel warmhouden, maar de vleugels en staart zijn getooid met zeer stevige en grote veren die het vliegvermogen geven. De veer is al meer dan 100 miljoen jaar een succesformule.

 

Sluipers in de nacht

Uilen hebben nog een schepje bovenop dit mooie ontwerp gedaan. Wie wel eens veren van een uil heeft gevonden, zal hebben gemerkt dat deze veel zachter aanvoelen dan de veren van andere vogels. Wanneer je vervolgens in meer detail naar uilenveren kijkt, zul je zien dat de randen van de veren zijn voorzien van subtiele pluisjes. Deze ‘pluisjes’ zorgen dat de lucht die langs de vleugels raast veel minder geluid maakt. Dankzij deze unieke aanpassing zijn uilen zulke stille jagers. De meeste muizen hebben geen idee wat er op hun af komt, tot het te laat is.

 

Op weg naar een paasei?

Gênant genoeg moet ik toegeven dat mijn vermoedens van het eerste ei in de middag van 16 april niet klopten. De befaamde ei-poll verzamelt steeds meer streepjes en intussen maken nog maar enkelen een kans. Zou een paasei erin zitten, of stelt vrouw kerkuil ons geduld nog wat langer op de proef?  

Boven een veer van de kerkuil, onder een veer van een buizerd. Let bij de kerkuil op de kleine rafeltjes of pluisjes aan de randen van de veer, die ervoor zorgen dat de uil stiller vliegt.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs