Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Veel belangstelling

Jessica van Zetten | dinsdag 2 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 40x

De kievit mag ook dit jaar op veel belangstelling rekenen. Als markante begin-van-de-lente vogel, symboliseert de kievit altijd het keerpunt in de seizoenen. Een nieuwe lente, en een nieuw geluid, dichtte Gorter al. Ook andere dieren dan de kievit laten zich zien en horen op het boerenland.

Mei is vroeg dit jaar

Zoals overal te lezen was, is de lente ongeveer 5 weken naar voren geschoven. Overal zien we tekenen van het voorjaar, die we vroeger pas midden of eind april zagen. Bomen staan in bloei, beuken laten de laatste oude bladeren vallen om plaats te maken voor de knoppen die nu op springen staan. Over een week zullen heel veel bomen een groene waas hebben, en over twee weken zullen de eersten al vol in blad staan. 

Onze kievit past dus in deze trend. Door de tijd werd het eerste kievitsei steeds eerder gevonden. In eerste instantie door de intensivering van de landbouw, en op dit moment door klimaatverandering. Voor wie nieuwsgierig is, dat wordt hier bijgehouden; eerste kievitsei.

Geluiden uit de polder

Gorter dichtte over Mei, die luistert naar de zang van Balder. Hij is een jonge god met 'bossig haar met zonvonkengesproei'. Mei, danig onder de indruk van de prachtige zang van Balder, volgt hem naar de hemel. Zou Gorter hier een metafoor hebben gevonden voor de aanzwellende lentegeluiden in de polder?  De balts van de verschillende (gespikkelde) boerenlandvogels, waarbij de partners opstijgen naar de hemel terwijl ze hun mooiste zang laten horen lijkt gelijkenissen te vertonen met dit deel van het gedicht van Gorter. 

Bezoekers

Zoals we al gezegd hebben, lijkt de kievit veel belangstelling te trekken. Kijk eens naar het filmpje gemaakt door Bonnie Reinders, waar ze alle zoogdierbezoekers op een rijtje zet. 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs