Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Veel

Wim van Nee, STORK | zaterdag 22 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 154x

Vloeiend draait de ooievaar zijn rondjes in het grote blauw. Ver onder hem ontvouwt zich het Nederlandse landschap. Veel groen, glanzende wateroppervlaktes, kleurige daken en een heleboel beweging.

Netwerk

Hij laat zich wat zakken en ontwaart meer details. Een netwerk van wegen (140.000 km) verdeelt het land tot in de verste hoeken. Daar overheen ligt een fijn geweven netwerk van fietspaden (38.000 km) die zelfs de kleinste stukjes groen doorsnijden. Ieder hoekje Nederland is bereikbaar. Over al deze wegen en paden krioelen glimmende personenauto’s (8,9 miljoen) en E-bikes (5 miljoen).

Vee

Behalve in de stedelijke gebieden, ziet de ooievaar ook bebouwing in het groen. In en buiten de stallen lopen koeien en kalveren (3,8 miljoen), de meeste varkens zijn binnen (11,3 miljoen). Overal hoor je het gekakel van kippen (100 miljoen).

Mens

Alles wordt aangestuurd door het meest invloedrijke organisme, de mens (18 miljoen). Zij wonen in dit land (8,1 miljoen huishoudens). Ze werken, zijn in huis, recreëren en laten hun hond uit (1,9 miljoen). In het zonnetje liggen katten genoeglijk te spinnen (3,1 miljoen). Hun verwilderde en zwervende soortgenoten (700.000) vallen iets minder op. Ze leiden een wat verborgen bestaan op het platteland en in natuurgebieden.

Te veel

Beneden schalt door een open deur de stem van een presentator uit een televisie (13 miljoen):
‘Er zijn nu echt te veel ooievaars (3500)’.
De ooievaar schrikt …, te veel?
Dan schudt hij meewarig zijn kop, kijkt nog één keer naar beneden en laat zich weer meevoeren op de thermiek, tot hij uit het zicht verdwijnt.

Wim van Nee
Stork

 

(bron van de getallen: Centraal Bureau voor de Statistiek)


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs