Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Vechtersbaasjes

Adrie Duivenvoorden | zondag 21 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 937x

Dat Huiszwaluwen niet van die lieverdjes zijn hebben we afgelopen week wel kunnen zien op de camera, het leek er zelfs op dat een Zwaluw het niet had overleefd. Zwaluwen werden het nest uitgesmeten, vrouwtje heftig gepikt. Kortom oorlog in de tent.
TinoStulen

 

WAT IS ER AAN DE HAND.

Er is niet meer zoveel te doen in de kolonie, de meeste jongen zijn uitgevlogen en laten zich steeds minder zien. Zo nu en dan komen ze terug op het nest en worden dan nog mondjesmaat gevoerd.  Onze Kuuk is nogal honkvast maar ook hij zal steeds meer de wereld om hem heen gaan verkennen en langer wegblijven.

TWEEDE BROEDSEL

Niet alle Zwaluwen zullen voor een tweede broedsel gaan en mannetjes maken graag een uitstapje naar de buurvrouw, zeker als deze zodanig nesteldrang vertoont dat er eileg aan zit te komen. Pa Zwaluw lijkt mij een ouder ervaren dominant mannetje die het niet pikt dat zijn vrouwtje belaagt wordt. Dat er dan ook nog twee jonge Zwaluwen de klappen krijgen maakt het drama kompleet.

VREEMDELING

Het is ook mogelijk dat er een Zwaluw uit een andere kolonie gearriveerd is die een plek wil claimen en indruk op de vrouwtjes wil maken. Elke zomer komen er laat in het seizoen nog Zwaluwen bij, die laat gaan bouwen of nog een leeg kunstnest in bezit nemen. Net als in het vroege seizoen ontaard dat vaak in knokpartijen.

Zwaluwen keren terug naar de plek van geboorte maar het wil niet zeggen dat ze daar ook blijven, sluiten zich aan bij een andere kolonie of zoeken een eigen plek om een nieuwe kolonie te stichten. Zo is het bij ons ook begonnen, met één nest. Een mooi voorbeeld is ons camerapaar, beiden geringd, waar komen ze vandaan? Het is alleen maar goed dat Zwaluwen zich verspreiden, als ze allemaal op dezelfde plek blijven ontstaat er inteelt.

AFSCHEID

Er zijn al paringen gezien, dus het zit er in dat er een tweede nest op komst is. En vandaag is het dan zover: een eitje. Ik gok dat er drie zullen komen. De tweede eileg is minder dan de eerste. Op dit moment zijn er twee nesten met prille jongen van het tweede broedsel, dat dit er minder zijn is goed te zien aan de poepzakjes die de ouders naar buiten gooien. De jongen hebben nog ruim de tijd om op te groeien en uit te vliegen. Onze Zwaluwen komen ieder jaar laat aan maar blijven ook tot eind September. Eerst vertrekken de jonge Zwaluwen gevolgd door de ouders. Ouders met late jongen zijn wel eens tot de eerste week van October gebleven. Maar dan zijn ze allemaal echt weg.

 

 

 

Tino Stulen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs