naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Geen broedsel

Kerkuil

Tweede jong bij de BOSUIL!   *   Vijfde ei bij de KAUW!   *   Eerste jong BOSUIL uit het ei!   *   Vierde ei STEENUIL Winterswijk!   *   SLECHTVALK, een ‘indringend’ verhaal
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
BDL vrijwilliger STORK en Haagse Vogelbescherming

Van kuiken naar jong

Caroline Walta, STORK | zaterdag 13 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 332x

Ze groeien als kool. De kleine ronde lichaampjes krijgen al meer vorm. De spekbuik is de brandstof om verder te groeien en straks vleugelspieren te kweken. De snavels worden groter en de poten langer.

Niet alleen het uiterlijk verandert, maar ook het gedrag. De beide kuikens liggen minder voor pampus in het nest, maar er is interactie en beweging. Als de rode snavel van de oudervogels in de buurt verschijnt, weten ze: "er komt eten!"

Verder begint het jonge duo met rondkijken en daarvoor proberen ze rechtop te gaan zitten. Met de oudervogels als voorbeeld, wagen de kuikens steeds vaker een poging om buiten de nestkom te poepen. Als ze over een paar dagen steviger op de poten staan, lukt dat nog beter. Flats, over de rand.

Een deel komt beneden op de stoep terecht, maar ik zeg dan altijd maar: gelukkig is het een ooievaar, geen vliegende olifant.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht