Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Natuurman Jonathan

Van het bos naar de polder

Natuurman Jonathan | zaterdag 27 februari 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 242x

Het nieuwe seizoen is begonnen! Zoals jullie kunnen zien, heeft de camera een nieuwe locatie gekregen. We nemen dus afscheid van het bos met al haar mooie geluiden en zijn nu drie kilometer daar vandaan. Maar niet getreurd, want deze nieuwe plek heeft veel te bieden.

Maar voordat we het over de nieuwe locatie gaan hebben, blikken we nog even terug op afgelopen jaren.

Actie en spektakel 

In 2018, drie jaar geleden alweer, was het de eerste keer dat er een camera in de Alde Feanen was geplaatst. Dit was een seizoen vol actie en spektakel, omdat er continu strijd was tussen de zeearenden en de haviken. Ondanks het gevaar, hebben de haviken hier uiteindelijk toch gebroed en een kuiken grootgebracht.

In 2019 was er ook genoeg te zien, helaas hebben er dit jaar geen vogels voor de camera gebroed.

Nijlganzen!

Afgelopen seizoen was er een vol verrassingen. Werden het de zeearenden? De haviken? De buizerds? Nee, het werden de nijlganzen! Maar ook dat ging niet zonder slag of stoot. Een steenmarter bezocht regelmatig het nest en door hem zijn er veel nijlganseieren gesneuveld. De camera is zelfs uitgezet, omdat het erop leek dat er niks meer zou gebeuren. Maar niets was minder waar, uiteindelijk zijn er maar liefst 9 ganzenkuikens uit het ei gekropen en dapper uit het nest gesprongen!

Nieuwe locatie

En dit jaar dus een nieuwe locatie. Een verlaten stel bomen in het midden van een drassige polder vormen het decor van dit seizoen. We kunnen ver het gebied in kijken vanaf de camera en zien regelmatig vogels op de achtergrond voorbij vliegen.

Samen met natuurgids Andries, van It Fryske Gea, ben ik meerdere keren het gebied in geweest. En elke keer hebben we de zeearenden kunnen bewonderen. Naast deze koning van de vogels, hebben we nog veel meer soorten gezien, zoals de havik, slechtvalk, bruine kiekendief en zelfs een klapekster! Als je het leuk vindt om hier van meer te zien, bekijk dan de video.

De zeearenden laten zich vrijwel dagelijks zien. Dit jaar is er echt een grote kans op zeearendseieren. Wij zijn echt super benieuwd,  gaat het dan toch eindelijk gebeuren dit jaar? Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht